Recomandările IPJ Maramureș: Cum pot fi evitate furturile din locuințe

Institutul de Cercetare și Prevenire a Criminalității din cadrul Inspectoratului General al Poliției Române a demarat la nivel național, prin structurile din cadrul inspectoratelor de poliție județene, acțiuni de informare a cetățenilor cu privire la măsurile preventive utile în prevenirea furturilor din locuințe.

La nivelul Inspectoratului de Poliție al Județului Maramureș, prin Compartimentul de Analiză și Prevenire a Criminalități în colaborare cu Compartimentul de Relații Publice au fost desfășurate activități preventive pe această temă cu angajații din trei primării și o școală gimnazială din Țara Lăpușului. O acțiune pe această temă a fost derulată și la Vișeu de Sus prin Poliția Orașului Vișeu de Sus.

Polițiștii au discutat cu cetățenii, respectiv cu elevii despre măsurile de prevenire a furturilor din locuințe, modul de operare al infractorilor și le-au înmânat materiale informative pe această temă.

Polițiștii au ales să se întâlnească cu personalul primăriilor pentru că sunt cei mai în măsură să disemineze informația cetățenilor din localitate. Pe de o parte majoritatea fac parte din comunitate, iar pe de altă sunt aproape de cetățeni prin specificul munci lor.

Pentru a ţine la distanţă „musafirii nepoftiţi” vă reamintim câteva măsuri minime de protecţie a locuinţei şi a bunurilor pe care le deţineți:

– Încuiați uşa locuinţei chiar şi atunci când sunteți acasă;
– Încuiați ferestrele şi uşa când plecați de acasă chiar şi pentru o perioadă scurtă de timp;
– Dacă plecați pentru mai multe zile de acasă, rugați un vecin de încredere să vă ridice corespondenţa, inclusiv revistele cu reclame;
– Nu lăsați cheia de la intrare la îndemâna hoţilor (sub preşul de la uşă, sub un ghiveci, în cutia poştală, etc.);
– Un interfon montat la intrarea în bloc, folosit în mod corespunzător, poate fi un mijloc eficient de protecţie a locuinţei;
– O uşă solidă cu un sistem de închidere securizat, le dă de furcă hoţilor;
– Un sistem de supraveghere video de asemenea îi ţine departe pe hoţi;
– Atenţie la informaţiile pe care le postați pe reţelele de socializare, acestea pot fi surse eficiente pentru hoţi;
– Fiți vigilenți cu persoanele care vă bat la uşă! Bunătatea este o virtute, dar nu o transformați în prostie. Aveți dreptul să solicitați detalii, cum ar fi legitimaţii de serviciu celor care pretind că sunt de la diferite instituţii şi să nu le permiteţi să intre în locuinţă celor care solicită ajutor financiar sau alte bunuri;
– Educaţi-vă copiii să nu vorbească cu străinii despre locuinţa sau bunurile din aceasta, să nu deschidă uşa nimănui în lipsa dvs. şi să nu se trădeze atunci când sună cineva la uşă că sunt singuri acasă.

”Este bine să ştiți că, atunci când trec la acţiune spărgătorii, se află în competiţie cu timpul şi caută acele împrejurări în care pot opera într-un timp cât mai scurt. Astfel locuinţele cu măsuri vizibile de siguranţă, de cele mai multe ori, sunt evitate”, mai transmite IPJ Maramureș.

ZiarMM

Distribuie articolul
Adaugă un comentariu