Recomandarile jandarmilor maramureseni pentru Sarbatorile de iarna in zona statiunilor montane

Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1

schi-munteJandarmii montani maramureseni, readuc in atentie respectarea principalelor reguli si masuri specifice, pentru a avea o vacanta reusita, lipsita de incidente si in siguranta, tuturor celor care petrec Sarbatorile de iarna in statiunile montane de pe raza judetului nostru.

In zona statiunii montane Cavnic, drumul judetean 109, care asigura legatura intre localitatile Cavnic si Strambu Baiut, este inchis circulatiei, in zona nu este posibila efectuarea apelurilor telefonice decat prin S.N.A.U. 112 si exista pericolul de inzapezire. Drumul este inchis pana in primavara, iar cei care au intentia sa il traverseze o fac pe propria raspundere. Cu toate ca exista indicatoare care semnaleaza faptul ca drumul este inchis circulatiei pe timp de iarna, mai sunt persoane care se aventureaza in acea zona.

Astfel ca in data de 26 decembrie, la ora 12:45, jandarmii montani au fost solicitati sa intervina pentru a acorda sprijin in doua situatii in care, doua autoturisme, unul apartinand unui grup de cetateni italieni, iar celalalt unui cetatean roman domiciliat in judetul Cluj, autoturisme ce se deplasau dinspre localitatea Strambu Baiut spre orasul Cavnic, care au ramas inzapezite in zona Pasului Rotunda, de pe drumul judetean 109, in locul numit Cascada Covaciei, loc unde stratul de zapada avea aproximativ 30 cm grosime.

De asemenea, in Parcul National Muntii Rodnei si in Parcul Natural Muntii Maramuresului, traseele turistice sunt impracticabile datorita stratului de zapada consistent si exista posibilitatea producerii unor avalanse. Exista unele drumuri forestiere care nu sunt blocate, insa acestea pot fi greu accesibile.

„Jandarmeria Maramures reaminteste faptul ca, persoanele care vor sa porneasca la drum in zonele montane, trebuie sa se informeze in legatura cu prognoza meteo, despre itinerariul pe care si l-au propus si conditiile climatice locale. Nu se recomanda ca o persoana singura sa porneasca la drum. Trebuie se asigure ca au ales traseul in functie de conditia fizica si psihica a celui mai slab din grup.

Este necesar sa se asigure in privinta echipamentului adecvat anotimpului si sa aiba cutit, busola/GPS, telefon mobil, mijloace de aprins focul. O regula extrem de importanta se refera la ajutorul acordat in cazul unui accident, orice persoana are datoria de a acorda ajutor celor care au nevoie.

La fel de importanta este identificarea, mai ales in cazul unui accident. Orice persoana, fie ca este responsabila sau nu, pentru vreun incident, trebuie sa se identifice cu datele personale (numele complet si adresa) in fata organelor abilitate”, a spus Radu Vasile-Nicolae, purtatorul de cuvant al Inspectoratului de Jandarmi Judetean Maramures.

De asemenea, turistii trebuie sa manifeste rabdare, sa respecte indicatiile jandarmilor montani si sa evite implicarea in conflicte de orice natura.

In cazul in care sunteti victima unui accident sau incident de orice natura ori martori la savarsirea unor fapte de natura antisociala sau fapte de natura sa tulbure linistea publica, sunteti rugati sa solicitati sprijin prin sistemul unic de urgenta 112, de asemenea, va puteti adresa direct echipajelor de jandarmi montani din zona.

ZiarMM

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 3
Reclame home 3
Reclame home 3

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2