Avand in vedere conditiile meteorologice favorabile si numerosii turisti din aceasta perioada, jandarmii de la Posturile Montane Suior, Cavnic, Valea Vaserului si Borsa din cadrul Inspectoratului de Jandarmi Judetean Maramures si-au intensificat actiunile in zona de competenta si in mod deosebit acolo unde este posibil sa se produca evenimente, fiind pregatiti sa intervina in diferite situatii.
„Jandarmii montani actioneaza zilnic in aceste statiuni turistice si trasee montane din judetul Maramures pentru mentinerea unui climat de ordine si siguranta publica, pentru prevenirea si combaterea infractiunilor, precum si pentru salvarea si evacuarea turistilor aflati in dificultate.
Jandarmeria Montana atentioneaza ca principalele evenimente nedorite care au loc in regiunile montane se petrec din cauza lipsei unui echipament adecvat si aventurarii turistilor in zone pe care nu le cunosc sau pe trasee care sunt inchise in aceasta perioada a anului si pot deveni periculoase”, a spus Calin Pop, purtatorul de cuvant al Inspectoratului de Jandarmi Judetean Maramures.
Pentru a evita incidentele nedorite, Jandarmeria Montana recomanda:
- Inainte de a pleca in excursie, informati-va temeinic in legatura cu itinerariul propus (daca este accesibil, marcat sau daca prezinta portiuni periculoase) , prognoza meteo, conditiile climatice locale, starea de functionare a mijloacelor de transport pe cablu – acolo unde acestea exista;
- Plecati pe munte doar cu echipament adecvat anotimpului. Nu trebuie sa va lipseasca lanterna, cutitul, sacul de dormit, trusa de prim ajutor, busola /GPS, mijloace de aprins focul, telefonul mobil;
- Nu riscati sa plecati singuri la drum si alegeti traseele in functie de pregatirea fizica, tehnica si psihica a celui mai slab din grup;
- Informati jandarmi montani/salvamontistii/cabanierul cu privire la traseul ales si inscrieti-va in registrul de trafic al turistilor, lasand datele dumneavoastra in acesta;
- Nu deteriorati amenajarile turistice, marcajele sau indicatoarele;
- Folositi numai traseele marcate. Urmariti marcajele de pe traseu;
- Nu va abateti de la traseu si evitati scurtaturile;
- In cazul aparitiei dificultatilor pe traseu sau al inrautatirii vremii, retrageti-va la cea mai apropiata cabana. Pe vreme rea (ceata, ger, viscol), deplasati-va in grup compact si din niciun motiv, nu ramaneti in urma grupului;
- Nu consumati bauturi alcoolice, deoarece acestea diminueaza capacitatea de efort;
- In cazul aparitiei unei situatii de dificultate, ratacire sau de risc la adresa integritatii, sanatatii sau a vietii puteti solicita ajutorul Jandarmeriei Montane prin intermediul numarului unic pentru apeluri de urgenta 112, specificand, pe cat posibil, urmatoarele:
– datele de identificare ale persoanei care anunta;
– ce s-a intamplat;
– cate persoane au nevoie de ajutor;
– unde sunt persoanele aflate in dificultate;
– cand s-a produs accidentul.
Cateva sfaturi pentru situatia in care te-ai ratacit
- Incearca sa afli unde esti
Atunci cand iti dai seama ca te-ai ratacit, nu intra in panica si incearca intai sa afli care este pozitia ta. Priveste in jur si compara ceea ce vezi cu semnele de pe harta. Daca nu reusesti, suna la SNUAU 112 si cereti Jandarmeria Montana. Ar putea sa nu fie nevoie de o interventie de recuperare, ci de un simplu reper pe care jandarmii montani ti-l pot da. Ei cunosc intotdeauna terenul mai bine decat tine. Daca in dreapta vezi o stanca ciudata, iar in stanga curge un rau, ei ti-ar putea spune, la telefon, cum poti gasi rapid traseul marcat.
- Mersul rapid nu te ajuta cu nimic daca pasesti in directia gresita
„ Keep calm ”, pastreaza-ti mintea limpede si nu alerga haotic prin padure. Daca acum te afli, totusi, in apropierea traseului pe care doreai sa-l parcurgi, graba si panica te pot indeparta si mai mult de poteca marcata.
- Fii intotdeauna sceptic cu privire la potecile montane
Atunci cand te ratacesti, ai tendinta sa pornesti pe prima poteca pe care o intalnesti. Este bine ca te afli pe o poteca sau ai intalnit un traseu marcat, insa gandeste-te bine daca sunt cele pe care le cauti.
- Cauta un loc cunoscut
Cauta un loc cunoscut sau un loc pe care il recunosti pe harta. Dupa asta totul va fi mai simplu.
Cetatenii pot solicita sprijinul jandarmilor montani apeland non-stop, numarul unic de urgenta 112, sau se pot adresa direct postului, sectiei sau patrulei de jandarmerie din zona unde se afla.
ZiarMM