septembrie 24, 2021

Recomandarile nutritionale, putin adaptate la realitatea din tarile sarace

Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1

Recomandarile nutritionale, precum aceea care prevede necesitatea de a consuma cinci portii de fructe si legume pe zi, sunt centrate pe tarile bogate si nu sunt adaptate la situatia reala din tarile defavorizate, sugereaza doua studii publicate marti in revista medicala The Lancet, informeaza AFP, transmite AGERPRES.

Potrivit primului studiu, reducerea consumului de grasimi din alimentatie, asa cum medicii ii sfatuiesc in general pe pacienti, ar putea, contra tuturor asteptarilor, sa aiba efecte nefaste pentru locuitorii din tarile sarace.

Intr-adevar, acest lucru ar putea sa duca la un consum mai mare de glucide, care au efecte potentiale mai grave.

“Promovarea regimurilor alimentare sarace in grasimi, asa cum se procedeaza in prezent, inseamna ignorarea faptului ca alimentatia din tarile cu venituri mici si intermediare este foarte bogata in glucide, ceea ce pare sa aiba efecte si mai grave in termeni medicali”, a explicat Mahshid Dehghan, o cercetatoare de la Universitatea McMaster din orasul canadian Hamilton.

Potrivit acestui studiu, faptul ca oamenii isi asigura mai mult de 60% din nevoile lor energetice zilnice din glucide (cartofi, orez, paine, etc) este asociat cu un risc suplimentar de deces de 28%.

Acest risc suplimentar nu este totusi asociat cu maladiile cardiovasculare, potrivit studiului, si ramane inexplicabil.

Al doilea studiu a analizat cele cinci portii zilnice de fructe si legume, recomandate in mod obisnuit de institutiile oficiale precum Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS).

“Fructele si legumele sunt inabordabile in multe tari cu venituri mici si intermediare” din cauza unor factori care tin de costurile lor, a dezvaluit autorul principal al cercetarii, Victoria Miller, cercetatoare la aceeasi universitate canadiana.

Potrivit celor doua studii, consumul de trei-patru portii de fructe si legume pe zi este un obiectiv mai realist pentru tarile sarace, in comparatie cu cele cinci portii zilnice recomandate in mod obisnuit, pentru a se obtine beneficii medicale comparabile.

“Nu este vorba de a sugera locuitorilor din tarile bogate, care consuma deja cinci portii de fructe si legume pe zi, sa manance mai putin”, a insistat Victoria Miller. “Dar sa consumi trei-patru portii este un demers mai abordabil pentru tarile cu venituri mici si intermediare”, a adaugat ea.

Cele doua studii au fost prezentate la Congresul societatii europene de cardiologie, care se desfasoara in aceasta perioada, pana miercuri, la Barcelona.

Cercetarile au la baza date statistice inregistrate de la 135.000 de voluntari din 18 tari, care au fost monitorizati timp de sapte ani si jumatate.

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 3
Reclame home 3

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2