Record mondial: Peste 70 milioane de refugiati si de persoane stramutate la sfarsitul anului 2018

La sfarsitul anului 2018, in lume existau circa 70,8 milioane de persoane stramutate din cauza razboaielor si a persecutiilor, un record ce reflecta amploarea exodului venezuelenilor in ultimul timp, a anuntat ONU miercuri, informeaza AFP, transmite AGERPRES.

Raportul Inaltului Comisariat pentru Refugiati al Natiunilor Unite (UNHCR) subliniaza ca anul 2018 a fost marcat de o puternica crestere a stramutarilor pe plan intern in Etiopia in urma violentelor intercomunitare si de o crestere a cererilor de azil din partea celor care fug de grava criza politica si economica din Venezuela.

Conflictul sirian a continuat sa genereze un numar mare de refugiati si stramutati. Violentele in Nigeria au constituit de asemenea o sursa importanta de deplasari.

Raportul releva ca numarul total al celor ‘dezradacinati’ pe plan mondial – numarand refugiati (25,9 milioane), stramutati pe plan intern (41,3 milioane) si solicitanti de azil (3,5 milioane) – a crescut cu 2,3 milioane in raport cu 2017.

Aceasta estimare ramane totusi ‘prudenta’, puncteaza UNHCR, intrucat, ‘chiar daca cea mai mare parte venezuelenilor ar trebui sa beneficieze de sistemul de protectie international a refugiatilor, abia daca jumatate de milion’ dintre ei au depus cerere de azil.

‘O data in plus, tendintele merg intr-o directie gresita. Noi conflicte vin sa se adauge celor vechi’, a declarat presei, la Geneva, Inaltul comisar al ONU pentru refugiati, Filippo Grandi, indemnand Consiliul de Securitate al ONU sa manifeste mai multa unitate pentru a putea rezolva conflictele pe plan international.

Numarul persoanelor stramutate si al refugiatilor in lume are o tendinta ascendenta din 2009, inregistrand o crestere puternica intre 2012 si 2015 odata cu conflictul sirian.

Columbienii si sirienii bat recordul la capitolul stramutari interne.

In cazul refugiatilor, 5,5 milioane sunt palestinieni, care intra in competenta UNRWA (Agentia ONU de ajutorare si lucrari pentru refugiatii palestinieni din Orientul Apropiat). Ceilalti provin in principal din cinci tari: Siria, Afganistan, Sudanul de Sud, Myanmar si Somalia.

Sirienii – peste o jumatate de milion – sunt si cei care au depus anul trecut cel mai mare numar de cereri de azil, majoritatea in Turcia. Urmeaza venezuelenii (341.800), dintre care majoritatea s-a refugiat in Columbia si Peru.

In timp ce Peru a instituit recent vize pentru venezueleni, Inaltul comisar al ONU pentru refugiati a cerut tarilor din regiune sa-i lase sa intre liber pentru a evita un ‘blocaj’ la frontiera.

Patru din cinci refugiati traiesc intr-o tara vecina, iar in marea lor majoritate ei provin din tarile in curs de dezvoltare.

SUA sunt tara care a primit cel mai mare numar de cereri de azil anul trecut, fiind urmate de Peru, Germania, Franta si Turcia.

Pentru al patrulea an consecutiv, Turcia este tara care adaposteste cea mai mare populatie de refugiati din lume (3,7 milioane), urmata de Pakistan, Uganda, Sudan si Germania.

Filippo Grandi, care a prezentat raportul UNHCR la Berlin, a salutat politica in domeniul migratiei a cancelarului german Angela Merkel, care a luat decizia sa deschida granitele tarii sale la sute de mii de solicitanti de azil.

‘Nu am obiceiul sa atribui puncte bune si rele, dar cred ca, in acest caz, trebuie sa felicitam Germania pentru ceea ce a facut. Cancelarul a fost curajos’, a spus el.

Inaltul comisar ONU pentru refugiati a cerut tarilor europene sa gaseasca o solutie durabila cu privire la sistemul de repartizare a migrantilor. ‘Avem in spate alegerile europene, avem cifre usor de gestionat de sosiri in Europa, este timpul sa infruntam aceasta problema’, a indemnat responsabilul ONU.

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 1

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2