Recorduri de temperatura, de poluare si de crestere a nivelului marilor inregistrate in 2015

Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1

canicula-soareTemperaturile, nivelul marilor si cel al dioxidului de carbon din atmosfera au depasit noi recorduri in 2015, parand ca ne indreptam, an dupa an, spre niste conditii de mediu care nu au fost niciodata suportate de oameni, conform raportului international anual „State of the Climate”, ajuns la cea de-a 26-a editie, informeaza AFP si The Guardian.

Acest raport este alcatuit de Administratia americana pentru oceane si atmosfera (National Oceanic and Atmospheric Administration — NOAA) folosind date adunate de sute de cercetatori din 62 de tari si a ajuns la concluzia ca anul 2015 a adus „depasirea catorva borne simbolice” privind temperatura, nivelul marilor si fenomenele meteorologice extreme.

„Impactul schimbarilor climatice nu mai este unul subtil (…) Acestea se deruleaza in fata noastra, in timp real”, a comentat climatologul Michael Mann pentru The Guardian.

Anul trecut a fost cel mai cald din istoria masuratorilor meteorologice, media temperaturilor anuale la suprafata depasind recordul stabilit in 2014 cu 0,1 grade Celsius. Acest lucru inseamna ca in prezent lumea este cu 1 grad Celsius mai calda decat in perioada preindustriala, iar in mare parte cauzele sunt legate de poluarea cu gaze cu efect de sera. ONU a anuntat deja ca recordul temperaturilor anuale urmeaza sa fie doborat din nou, de anul in curs.

In 2015, oceanele, care absorb peste 90% din surplusul de CO2 care ajunge in atmosfera, au atins la randul lor noi recorduri de temperatura, cu maxime in special in zonele din estul Pacificului unde se manifesta fenomenul El Nińo. Aceasta regiune din Pacific a fost cu 2 grade Celsius mai calda in 2015 decat media anilor anteriori. Un record de caldura s-a inregistrat si in zona Arctica, unde luna august 2015 a fost cu 8 grade mai calda decat media temperaturilor inregistrate in aceasta regiune a globului in vara polara.

Detalii agerpres

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 3
Reclame home 3
Reclame home 3

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2