Reducerea la 5% a TVA la carne ar determina scaderea preturilor cu pana la 15%

Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2

Reducerea la 5% a taxei pe valoare adaugata la carne si preparate din carne, de la 24% cat este in prezent, ar putea determina scaderea preturilor acestor produse cu pana la 15%, a anuntat, joi, presedintele Federatiei Nationale Pro Agro, Alex Jurconi, intr-o conferinta de presa, scrie Agerpres.

”In conditiile actuale, cu o taxa pe valoare adaugata la carne si preparate din carne de 24%, evaziunea fiscala este aproape jumatate din potentialul pietei. Concret, statul pierde peste 450 de milioane de euro in fiecare an, din cauza evaziunii fiscale in domeniu.

Tocmai de aceea, prin reducerea TVA la 5%, ar avea de castigat pe termen mediu si lung atat statul, cat si consumatorii finali, prin scaderea pretului la raft. Din analizele noastre, o diminuare a taxei pe valoare adaugata la carne si preparate din carne de la 24% la 5% ar putea determina scaderea preturilor cu pana la 15%”, a declarat Jurconi.

Potrivit acestuia, pe termen scurt, bugetul de stat ar putea avea de suferit de pe urma diminuarii incasarii sumelor aferente TVA-ului, dar exista mai multe solutii pentru a compensa acest ecart.

”Pana cand economia neagra va iesi la suprafata, se va inregistra un minus in ceea ce priveste incasarile din TVA la bugetul de stat. Pentru a diminua acest ecart, propunem autoritatilor implementarea a doua solutii de baza. Prima se refera la implementarea unui sistem national de urmarire a transporturilor rutiere, in scopul monitorizarii potentialelor fraude fiscale. Aceasta urmarire s-ar putea realiza prin intermediul unui sistem GPS montat pe vehiculul care transporta marfa — solutie adoptata deja de Germania si Spania. A doua solutie vizeaza obtinerea unor imprumuturi, eventual prin emiterea de obligatiuni care ar putea fi achizitionate chiar de consumatorii finali — acestia dorind in mod clar sa beneficieze de produse mai ieftine si de calitate”, a explicat presedintele Pro Agro.

Acesta sustine, totodata, ca producatorii si procesatorii romani de carne sunt la limita profitabilitatii, situatia inrautatindu-se si mai mult dupa reducerea TVA in Ungaria, la 5%, la carnea de porc.

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 1

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2