Referendum in Catalonia: Premierul Carles Puigdemont proclama victoria secesionistilor

PNL

Premierul provinciei spaniole Catalonia, Carles Puigdemont, a proclamat duminica seara victoria secesionistilor la referendumul privind independenta fata de Spania, informeaza DPA. Autoritatile de la Barcelona au anuntat ca au votat 2,26 milioane din cei 5,34 milioane de alegatori, iar 90% din voturi au fost pentru secesiune, precizeaza Reuters, informeaza AGERPRES.

“Ne-am castigat dreptul de a avea un stat independent, cu statut de republica”, a afirmat Puigdemont, inconjurat de ministrii sai. Rezultatele vor fi cunoscute in zilele urmatoare si vor fi comunicate parlamentului catalan, pentru a permite implementarea legii referendumului. Aceasta prevede ca in cazul unui vot popular in favoarea secesiunii, va urma o declaratie de independenta.

Initial, premierul catalan nu a oferit cifre, ci doar a dat de inteles ca marea majoritate a raspuns “da” la intrebarea supusa referendumului: “Doriti sa fie Catalonia un stat independent, sub forma de republica?”. “Uniunea Europeana nu mai poate continua sa-si intoarca privirea”, a sustinut Puigdemont, citat de DPA.

Ca urmare a ciocnirilor intre sustinatorii referendumului si politia spaniola, 844 de persoane au solicitat duminica ingrijiri medicale, potrivit datelor sistemului medical din Catalonia, preluate de AFP.

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 1