septembrie 22, 2021

Referendum: Stationarea este interzisa in preajma sau in interiorul sectiilor de votare

Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1

In aceasta dimineata comisarul sef de politie Monica Dajbog din cadrul MAI a venit in atentia opiniei publice cu cateva lamuriri in ceea ce priveste Referendumul national de modificare a Constitutiei. Printre altele Dajbog a prezentat regulile si sanctiunile care se vor aplica in cazul in care nu se respecta procesul de votare.

Comisar-sef Monica Dajbog: “(…)Sarcina luarii tuturor masurilor necesare pentru ca referendumul sa se desfasoare in bune conditii revine presedintilor birourilor electorale ale sectiilor de votare. In ceea ce priveste mentinerea ordinii, presedintele sectiei de vot are competenta atat in localul de vot, cat si in afara, in curtea acestuia, la intrarile in curte, in jurul localului de vot, precum si pe strazi si in piete publice, pana la o distanta de 500 de metri. Cunoasterea acestei limite este extrem de importanta pentru ca in zona de votare sau in localul de vot este interzisa stationarea oricarei persoane peste timpul necesar votarii. Exceptie fac membrii birourilor si ai oficiilor electorale, persoanele acreditate de Autoritatea Electorala Permanenta, reprezentantii AEP, precum si personalul care asigura paza sectiei.
Refuzul oricarei persoane de a se conforma dispozitiilor presedintelui biroului electoral al sectiei de votare cu privire la asigurarea ordinii in localul de vot si in imprejurimi se sanctioneaza cu amenda de la 500 la 1.000 lei.”

Sanctiuni si pedepse

“Oferirea sau darea de bani, de bunuri ori de alte foloase in scopul determinarii alegatorului sa voteze sau sa nu voteze intr-un anume fel la referendum se pedepseste cu inchisoare de la 6 luni la 3 ani si interzicerea exercitarii unor drepturi”, a mai precizat comisar-sef de politie Monica Dajbog.

De precizat ar mai fi faptul ca, persoana care introduce in urna mai multe buletine de vot decat are dreptul sau utilizeaza un act de identitate nul ori fals sau un buletin de vot fals se pedepseste cu inchisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amenda si interzicerea exercitarii unor drepturi. Cu aceeasi pedeapsa se sanctioneaza si persoana care voteaza fara a avea acest drept sau care voteaza de doua sau de mai multe ori.

“La sesizarea oricarei persoane, insotita de probele pe care se intemeiaza, Autoritatea Electorala Permanenta va verifica listele electorale permanente si listele electorale suplimentare utilizate in cadrul sectiilor de votare la care se refera sesizarea va constata ca sunt persoane care au votat fara a avea drept de vot sau si-au exercitat votul de mai multe ori, va sesiza organele de urmarire penala. Incalcarea prin orice mijloace a secretului votului se pedepseste cu amenda (…)”, a punctat comisarul sef.

Daca fapta a fost facuta de un membru al biroului electoral al sectiei de votare, pedeapsa este inchisoare de la 6 luni la 3 ani sau amenda.

Informatii furnizate de MAI, Directia de Relatii Publice

Ana AVRAM

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 3
Reclame home 3

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2