Regatul Unit: Brexit sau un nou referendum? Raspunsul va fi dat joi

Brexit sau un nou referendum? Odata cu votul din 12 decembrie in cadrul alegerilor anticipate britanicii vor decide din nou viitorul relatiei lor cu Uniunea Europeana. Agentia France Presse prezinta luni diferitele scenarii posibile, informeaza AGERPRES.

Boris Johnson castiga

Premierul eurofob Boris Johnson a convocat acest scrutin dupa ce a pierdut majoritatea in parlament, in urma dezacordurilor cu mica formatiune nord-irlandeza Partidul Democratic Unionist (DUP) si a celor din interiorul Partidului sau Conservator in legatura cu forma pe care trebuie sa o ia Brexitul, sustinut in iunie 2016 de catre 52% dintre britanici.

Sondajele de opinie ii acorda un numar suficient de voturi pentru a trece prin parlament acordul de divort negociat cu Bruxellesul si care prevede punerea in practica a Brexitului la 31 ianuarie 2020.

Dar saga nu se va opri aici: nimic nu se va schimba pe termen scurt tinand cont de perioada de tranzitie prevazuta de acordul de divort pentru a atenua socul iesirii din UE. Londra va avea timp la dispozitie pana la 31 decembrie 2020 pentru a negocia viitoarea sa relatie cu clubul european.

Calendarul pare insa imposibil de respectat, intrucat acest tip de negociere dureaza de obicei mai multi ani; expertii mizeaza deja pe o prelungire a perioadei de tranzitie.

Guvern minoritar

Principala formatiune de opozitie britanica, Partidul Laburist, este cotata cu sansa a doua in sondajele de opinie. Laburistii ar putea totusi sa se pozitioneze astfel incat sa impiedice o majoritate conservatoare.

Liderul laburist Jeremy Corbyn ar intra in competitie cu Boris Johnson pentru a forma un nou guvern, care ar avea nevoie obligatoriu de sprijinul partidelor mai mici.

Predecesoarea lui Johnson, Theresa May, a fost nevoita sa faca o alianta cu DUP in 2017 pentru a-si asigura o majoritate. De aceasta data, DUP a fost de la inceput contra acordului de Brexit incheiat de Boris Johnson, prin care Irlandei de Nord i se confera un statut diferit de al restului tarii.

Partidul National Scotian (SNP) s-a declarat dispus sa sustina un guvern Corbyn cu conditia ca acesta sa autorizeze un nou referendum privind independenta Scotiei, dupa cel pierdut din 2014.

Al doilea referendum

Partidul Laburist a promis ca va renegocia acordul de divort incheiat de Boris Johnson cu UE si va supune rezultatul unui referendum in termen de sase luni dupa venirea la putere.

Jeremy Corbyn a dat asigurari ca va ramane neutru, dar alti membri ai conducerii Partidului Laburist au anuntat ca vor face campanie pentru ramanerea in interiorul UE.

SNP, Partidul Liberal-Democrat si nationalistii galezi Plaid Cymru sunt anti-Brexit.

Sondajele de opinie indica faptul ca britanicii sunt divizati in privinta acestui subiect, cu un mic avans al celor care sustin ramanerea in Uniunea Europeana.

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 2
Reclame home 2

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 1