Regenerarea padurii din Amazonia, un proces lent si dificil

Catastrofa ecologica declansata de incendiile din Amazonia nu va putea fi contracarata decat prin intermediul unor proiecte extrem de ambitioase de reimpadurire, a declarat pentru AFP un specialist in stiinte ale mediului inconjurator, informeaza AGERPRES.

“Este nevoie de foarte putin timp pentru a distruge padurea”, dar “va trebui sa asteptam un deceniu sau chiar mai mult” pentru ca ea sa se regenereze, iar “succesul nu este niciodata garantat”, a explicat Rodrigo Junqueira, consilier la Institutul Socio-Ambiental (ISA) din Brasilia, un ONG specializat in chestiuni sociale si de mediu.

Invitat de jurnalisti sa precizeze tipul de vegetatie care a fost afectata de incendiile din Amazonia, specialistul brazilian a spus ca “padurile autohtone au fost afectate”. “Sunt paduri cu diferite fizionomii, cu zone de vegetatie joasa, asa cum exista in Mato Grosso, si altele mai dense, in care coexistau specii native cu cele care s-au dezvoltat de-a lungul istoriei”.

“Specii centenare au fost afectate. Castani, courbarili, ipes au fost ajunsi de flacari si transformati in cenusa. Aceste esente de lemn, foarte apreciate in comert, dispar in incendii si aceasta distrugere este nefasta pentru mediu”, a adaugat acelasi expert.

Apoi, Rodrigo Junquiera a vorbit si despre posibilitatea de regenerare a vegetatiei amazoniene.

“Anumite zone forestiere au o capacitate de rezistenta, de regenerare, insa incendiul din Amazonia este foarte distrugator si, foarte des, padurile care mor nu mai reusesc sa se regenereze. Mediul are o anumita influenta pentru a defini daca o zona poate sa se regenereze sau nu. De exemplu, daca o zona este inconjurata de culturi, ea va beneficia mai putin de posibilitatea de regenerare”.

Invitat de jurnalistii de la AFP sa vorbeasca despre planurile de actiune pe care autoritatile ar trebui sa le implementeze pentru remedierea distrugerilor provocate de incendii, Rodrigo Junquiera a vorbit despre campanii de reimpaduriri si adoptarea unor politici care sa ii includa pe localnici.

“Este nevoie de putin timp pentru a distruge padurea, dar pentru reconstruirea ei este nevoie de implementarea unor politici care sa ii asocieze pe localnici si trebuie sa asteptam un deceniu sau chiar mai mult pentru a incepe sa vedem rezultate concrete. Totusi, succesul nu este niciodata garantat. Insa un proces de reimpadurire este posibil si suntem la curent cu anumite experimente in care zone degradate au putut fi recuperate. In orice caz, zonele se regenereaza, dar fara a reusi sa revina exact la starea lor de dinainte de distrugere. Obiectivul este ca ele sa semene cat mai mult cu ceea ce au fost inainte”.

“Este important sa ii asociem pe localnici cu programele de reimpadurire. Alaturi de ISA, am recuperat terenuri imprastiind semintele unor specii diferite gratie masinilor folosite la culturi agricole. Pe parcursul ultimilor ani, guvernul a fost absent in privinta regenerarii ariilor despadurite si acest lucru explica motivul pentru care astazi intampinam dificultati in a frana propagarea incendiilor. De aceea politicile de preventie din zonele degradate sunt fundamentale pentru a reusi”, a incheiat expertul brazilian.

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 2
Reclame home 2

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 1