Regiuni importante din Marea Bariera de Corali au fost ”fierte” pana la distrugere

Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1

Regiuni importante ale Marii Bariere de Corali din Australia, o bijuterie inclusa in patrimoniul mondial al umanitatii, au fost, literalmente, fierte pana la distrugere in urma valurilor de caldura, conform unui nou studiu stiintific, citat joi de agentiile DPA si AFP, informeaza AGERPRES.

Peste o mie de kilometri din zona cea mai nordica a Barierei de Corali cu o lungime de 2.300 de kilometri de pe coasta nord-estica a Australiei au fost distruse din cauza episoadelor de incalzire a apelor, in anul 2016 si 2017, au descoperit cercetatorii australieni.

”Ei nu au murit incet, de foame, ci au murit direct ca urmare a stresului provocat de caldura. S-au fiert din cauza ca temperaturile au fost extreme”, a declarat profesor Terry Hughes, director al Centrului ARC pentru studii ale recifurilor de corali din cadrul Universitatii James din Townsville.

Inscrisa in Patrimoniul Mondial UNESCO in 1981, Marea Bariera de Corali se intinde pe aproximativ 348.000 de kilometri patrati de-a lungul coastei australiene si reprezinta cel mai mare ansamblu coralifer din lume.

Hughes si colegii sai au analizat intregul recif pe baza observatiilor efectuate din aer dar si din apa, realizate in 63 de zone de-a lungul celor 2.300 de kilometri ai Marii Bariere de Corali, si au combinat datele cu cele obtinute in urma monitorizari satelitare.

Studiul a fost publicat joi in jurnalul Nature.

Temperatura apelor de-a lungul recifului a crescut cu 1 grad Celsius peste medie, situatie cauzata de o combinatie intre schimbarile climatice si fenomenul climatic ciclic El Nino.

“Am avut patru episoade de albire (1998, 2002, 2016 si 2017) in Marea Bariera, cu o crestere generala a temperaturii de 1 grad Celsius”, a spus Hugues. “Daca vom continua astfel cu emisiile noastre ca si cum nu s-ar intampla nimic, nu cred ca Bariera va supravietui”, a explicat Hughes.

”In urma albirii din cauza unui val de caldura, coralii fie supravietuiesc si isi recapata culoarea, treptat, pe masura ce temperatura scade, fie mor. In medie, in perioada de noua luni, intre martie si noiembrie 2016, am pierdut 30% dintre coralii din Marea Bariera”, a adaugat specialistul.

Incalzirea apelor a ucis aproape jumatate dintre coralii din apele de mica adancime din cele doua treimi nordice ale Marii Bariere de Corali ca urmare a procesului continuu de albire din ultimii doi ani.

Fenomenul de albire se produce atunci cand coralii, deranjati de cresterea temperaturii, expulzeaza algele microscopice cu care traiesc in simbioza, denumite zooxante. Acestea furnizeaza coralilor hrana de care au nevoie, dar si culoarea scheletului din calcar. Daca zooxantele nu revin in tesutul coralian, coralul moare.

Studiul face apel la protejarea coralilor care au supravietuit, estimati la la aproximativ un miliard.

“Acestia sunt cei care vor realimenta si repopula recifurile alterate”, a precizat Hugues adaugand ca trebuie imbunatatita calitatea apei prin reducerea poluarii costiere. In plus, eforturile de limitare a incalzirii globale, precum cele prevazute in Acordul de la Paris sunt, de asemenea, cruciale.

Recifele acopera mai putin de 0,2% din suprafata oceanelor, insa adapostesc 30% dintre speciile de animale si de plante acvatice, pe care le protejeaza de pradatori si le ofera hrana. De asemenea, ele contribuie la protejarea coastelor, reprezinta o sursa importanta in alimentatia oamenilor si sunt o buna resursa turistica.

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 3
Reclame home 3

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2