REGULI OBLIGATORII – Căpușele încep să facă probleme în Maramureș

Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1

Căpușele încep să dea bătăi de cap maramureșenilor care merg la iarbă verde, dar nu numai. Vremea călduroasă de afară le priește de minune căpușelor, iar oameni vin către Unitatea de Primiri Urgențe a spitalelor pentru a li se îndepărta musafirul nepoftit.

Direcția de Sănătate Publică Maramureș vine cu o serie de reguli obligatorii de respectat pentru a nu ne trezi cu căpușe pe noi. În primul rand medicii recomandă purtarea unor haine dechise la culoare cu pantaloni lungi introduși în șosete de culoare deschisă și textura mai deasă.

„Apoi, purtarea unor pantofi sport deschişi la culoare fără orificii sau decupaje, papucii/ sandalele sunt excluse. Utilizarea DEET (Dietil toluamidă) drept repelent prin aplicare pe pielea ce va veni în contact cu zone infestate de căpușe (maini, braț–antebraț) și utilizarea de repelenţi pe baza de permetrin prin pulverizări asupra hainelor (în special pantofi, șosete, pantaloni, etc), tratarea (spălarea și uscarea cel puţin 1 h cu aer cald/ fierbinte) hainelor folosite în teren după activități desfășurate în zone cu potențial de infestare cu ixodide. Se impune inspectarea corpului cu atenţie. Capușele se pot fixa oriunde fără a provoca disconfort la atașare sau în timpul hrănirii. Se impune înlăturarea promptă a capușelor în cazul in care sunt găsite pe corp, acestea vor fi inlăturate cu ajutorul unei pensete cu varful bont (fără cioc) prin prinderea cat mai aproape de piele şi tragerea în sus, astfel încât rostrul căpușei să nu rămană în piele. După înlăturarea căpușelor pielea se va dezinfecta cu alcool (70%) si se va aplica un unguent conţinand un antibiotic cu spectru larg”, precizează DSP Maramureș.

MĂSURI PENTRU CONTROLUL INTEGRAT AL POPULAŢIILOR DE CĂPUȘE

„Managementul habitatelor favorabile capușelor – presupune realizarea unor arii fără capuse în zonele rezidenţiale în care s-a constatat o infestare semnificativa cu ixodide si se realizează prin reducerea vegetaţiei înalte (ierburi, tufişuri), tunderea gazonului sau a spaţiilor înierbate, înlăturarea frunzelor moarte, a crăcilor căzute şi arderea acestora, înlăturarea vegetaţiei din vecinătatea sau de pe pereţii caselor, astuparea găurilor/crăpăturilor din pereţii caselor.

Apoi, managementul animalelor gazda – presupune următoarele măsuri cu caracter general, respectiv descurajarea prezenţei rozătoarelor (depozitarea corectă a gunoiului menajer, depozitarea corectă a proviziilor – inclusiv grane, fan, etc., folosirea de capcane, momeli otravite, etc), descurajarea prezenţei unor animale de pădure (caprioare, arici, porci mistreţi,etc.) prin preajma casei, aplicarea de tratamente cu acaricide adecvate asupra animalelor de companie (câini, pisici, etc) şi asupra celor domestice (oi, capre, vaci, cai şi pasari de curte). Nu în ultimul rand, managementul aplicarii de acaricide sau controlul chimic (cu acaricide) a populaţiilor de capușe, aplicarea prin pulverizare a unor formulări recomandate de acaricide pe zone restranse si în microfocare; nu se fac aplicari masive prin pulverizare/stropire din avion sau mașina, alegerea în functie de situaţie, de la caz la caz, a acaricidului şi concentraţiilor cele mai potrivite, dar și aplicarea acaricidelor trebuie efectuată de catre personal calificat şi atestat în acest sens.

Dragoș HOJDA

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 3
Reclame home 3
Reclame home 3

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2