RELIGIE – Mănăstire de maici în zona Șomcuta Mare

Preasfințitul Iustin, Episcopul Maramureșului și Sătmarului, a pus, în finalul de săptămână trecut, piatra de temelie pentru un nou schit în Maramureș. Mănăstirea de maici va avea hramul „Buna Vestire” și va fi în Șomcuta Mare, Protopopiatul Chioar. Este cel de-al 41-lea așezământ monahal din Episcopia Maramureșului și Sătmarului.

„Este o zi istorică pentru monahismul din Episcopia Maramureşului şi Sătmarului, pentru că, iată, Dumnezeu a hotărât şi a venit momentul în care reînviem o veche vatră monahală a Ortodoxiei maramureşene, a spus Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin. Se pare că mănăstirea de la Şomcuta Mare a fost ctitorie a familiei voievodale a Drăgoşeştilor, deci putem să mergem în secolul al XIV-lea, 1391, soră cu Mănăstirea Peri, soră cu Mănăstirea Bârsana. Cert este faptul că pe la 1600 şi ceva, deci în secolul al XVII-lea, această mănăstire a existat, apare într-o hartă topografică făcută pentru prima dată din ordinul împărătesei Maria Tereza, pe la 1676, prima hartă topografică, apare mănăstirea de la Şomcuta. Şi apoi avem alte dovezi în care se spune în istorie că aicea a fost găzduit, la această mănăstire, Toma Cantacuzino, care a fost văr cu Matei Cantacuzino şi cu Constantin Brâncoveanu, deci familie voievodală, familie nobiliară, şi a lăsat un disc pe care se săvârşeşte Sfânta Proscomidie.

Au trecut 30 de ani de la înfiinţarea Episcopiei, n-am reuşit să reactivăm această mănăstire, a venit momentul, pentru că au venit persoanele. Dumnezeu trimite persoanele care insistă. A venit maica Paisia şi a adus lângă ea încă o soră. Maica Paisia este din Glodul Maramureşului, cu multă dorinţă ca să facă ceva pentru Maica Domnului. Suntem în faţa acestui monument şi eveniment şi zic că-i de la Dumnezeu, pentru că este într-o zi mare. În 28 mai s-a născut Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Justinian. Nu-i întâmplător. Sunt 102 ani de atunci şi este şi duminica a VII-a după Paşti a Sfinţilor Părinţi de la Sinodul I Ecumenic, ceea ce însemnează că această mănăstire, pusă sub ocrotirea Maicii Domnului, se va numi Buna Vestire, şi va fi mănăstire de călugăriţe, va fi un stâlp al Ortodoxiei şi va fi un loc de apărare, de propovăduire şi de mărturisire a sfintei şi dreptei noastre credinţe ortodoxe strămoşeşti. Chioarul n-a avut o mănăstire.

Este prima mănăstire pe Chioarul nobil, pe Cetatea Chioarului, lângă Cetatea de Piatră, şi sunt fericit să facem acest moment. Am înfiinţat multe mănăstiri. 40 de mănăstiri şi schituri. Sunt de-a dreptul fericit să punem acest început, care va veghea asupra Cetăţii Chioarului şi mai ales asupra oraşului Şomcuta Mare, de unde atât mănăstirea va binecuvânta Cetatea cu Crucea, cât şi credincioşii vor privi spre acest loc unde, momentan, facem o bisericuţă de lemn, dar vom face o mănăstire de zid, brâncovenească, cu biserică de zid, cu tot ce ţine de o mănăstire adevărată românească şi brâncovenească. Aşa să ne ajute Dumnezeu!”, a spus Preasfințitul Părinte Iustin, potrivit Episcopiei Maramureșului și Sătmarului.

FOTO Episcopia Maramureșului și Sătmarului/facebook

Dragoș HOJDA

Distribuie articolul
Adaugă un comentariu