Replică: Ce spune adjunctul Inspectoratului Școlar despre încadrările ”eronate” de la Clubul Sportiv Nr 2 Baia Mare

Având în vedere publicarea articolului „Furtună în PNL Maramureș: inspectorul școlar adjunct, dat în primire de protejata sa, directoarea CSS2 Baia Mare”, apărut în ZIAR MM în data de 25 noiembrie 2022, facem următoarele precizări:

  1. Directorul oricărei unități de învățământ are obligația, în calitate de angajator, să verifice, în momentul încheierii contractului de muncă cu un cadru didactic, dosarul acestuia, care se depune la unitatea angajatoare și conține atât documentele personale, cât și cele de studii. În urma efectuării acestui demers, doamna director al Clubului Sportiv Scolar nr. 2 Baia Mare a solicitat un punct de vedere Ministerului Educației privind documentele a patru angajați, respectiv un cadru didactic suplinitor și trei titulari.

Profesorul suplinitor a fost repartizat la CSS2 pe perioadă determinată, în baza rezultatelor de la concursurile de titularizare, sesiunile 2016-2022. Deoarece la nivelul județului există un deficit de personal pentru catedrele de educație fizică și sport: pregătire sportivă de specialitate, acesta a fost repartizat în ultimele ședințe publice (semnând procesul verbal din ședință) și urmând ca angajatorul să respecte prevederile art. 104 din Metodologia cadru nr. 5578/10.11.2021, invocate în decizia de repartizare emisă de ISJMM, respectiv contractul de muncă se încheie conform studiilor – în acest caz, ca și cadru didactic necalificat, deoarece a absolvit studii de licență nivel I.

  1. În ceea ce privește repartizarea celor trei titulari, procedura de repartizare prevede următoarele:

  • Pentru fiecare candidat la concursul de titularizare se creează o fișă, în aplicația națională de titularizare, pe baza dosarului depus de acesta în perioada prevăzută în calendarul mobilității;

  • Fișele de concurs se fac publice pe site-ul inspectoratului și există termene de corecție dacă sunt erori, pe care candidatul trebuie să le semnaleze la timp;

(www.isjmm, secțiunea Mobilitate, arhiva 2021-2022 – fise_concurs_de_verificat_2021.xlsx, 28-05-2021-ora-14-Fise-inscriere_concurs-TIT-2021.xls, 23-06-2021-Fise-concurs-TIT-2021.xls);

  • Validarea înscrierii la concursul național de titularizare se face prin semnătura candidatului, care certifică că datele sunt corecte;

(Adresa ISJMM nr. 3432/18.05.2021 – www.isjmm, secțiunea Mobilitate, arhiva 2021-2022 – folder Concurs);

  • Listele candidaților se fac publice pe site-ul inspectoratului;

(www.isjmm, secțiunea Mobilitate, arhiva 2021-2022 – folder Titularizare).

  1. Metodologia de mobilitate a personalului didactic este obligatorie, nu are caracter facultativ.

Conform Anexei la ordinul ministrului educaţiei şi cercetării nr. 5991/11.11.2020 – Metodologia – cadru privind mobilitatea personalului didactic de predare din învățământul preuniversitar în anul școlar 2021-2022, Secţiunea a 2-a. – Înscrierea candidaţilor şi disciplinele de concurs, Art. 67 prevede următoarele:

(2) Candidații care au depus dosare de înscriere la concursul național în ultimii 3 ani depun/transmit pentru înscrierea la concursul național, sesiunea 2021, la centrul de înscriere cererea-tip însoțită doar de documente în completarea celor depuse în anii anteriori, dacă este cazul.

(4) Datele din fişa de înscriere a candidaţilor sunt înregistrate în sistemul informatizat. Repartizarea candidaţilor se realizează în baza datelor existente în sistemul informatizat.

Comisia de mobilitate județeană a pus în aplicare prevederile articolului menționat mai sus, respectiv – candidații care au depus dosare de înscriere la concursul național în ultimii 3 ani (2020, 2019, 2018) își actualizează dosarul(nu mai depun încă o dată documentele de studii!!!). Acest aspect din metodologie a fost transmis tuturor celor interesați, prin Adresa ISJMM nr. 3091/05.05.2021.

(www.isjmm, secțiunea Mobilitate, arhiva 2021-2022– folder Concurs, adresa_doc.dosar.pdf).

Astfel, pentru cei trei candidați de la CSS2 , datele s-au preluat așa cum au fost ele înregistrate în sistemul național informatic Titularizare, aplicația Ministerului Educației, așa cum au fost ele introduse de către Comisia județeană de mobilitate din momentul în care candidații s-au înscris la concurs, adică în anul școlar 2018-2019.

Precizăm că pentru perioada 2018 – 2019, cei care au condus comisia de mobilitate au fost inspectorii: Bogdan Camelia Laura, Cucuiat Marius Ciprian Vasile, Pop Mihai Cosmin și Abraham Mihaiela.

Așa cum reiese din istoricul repartizărilor/ocupărilor fișelor candidaților în cauză, aceștia au mai ocupat aceste posturi pe perioade determinate la CSS2(în diferiți ani școlari) și înainte de a se titulariza.

  1. Persoanele incriminate în articolul dumneavoastră nu au ocupat funcții în Inspectoratul Școlar Județean Maramureș, în perioada 2017 – 2018 – 2019, ani școlari în care s-au introdus în aplicația națională de titularizare și s-au validat eronat datele candidaților. Întregul istoric al înscrierilor, validărilor și participărilor la etapele de mobilitate se află în aplicația națională de titularizare.

Ținem să precizăm că nu suntem adepții conflictelor și ai atacurilor personale. Nu „vânăm” greșelile făcute de colegii noștri care anterior au ocupat funcțiile pe care ne desfășurăm noi, astăzi, activitatea. Respectăm codul de etică, de aceea nu am ieșit niciodată în spațiul public sau în cel privat cu probleme ce țin de instituția în care ne desfășurăm activitatea, ci încercăm, de fiecare dată, să corectăm totul legal, cu informarea reprezentanților Ministerului Educației.

De aceea, luând act de situația titularilor în cauză, au avut loc discuții între doamna director al CSS2 și Președintele comisiei județene de mobilitate, precum și o întâlnire între acesta și reprezentanții ministerului, la sediul Ministerului Educației, comunicându-se și prin adrese scrise, pentru corectarea situației apărute.

  1. Doamna director al CSS2 Baia Mare a promovat concursul de ocupare a posturilor de director.

Muntean Ioan, inspector general adjunct, coordonator domeniul management

Moldovan Carmen Camelia, inspector școlar pentru managementul resurselor umane

Vank Mircea Ioan, inspector școlar pentru informatică

Nota redacției: Erorile de tehnoredactare și exprimare regăsite în text nu ne aparțin.

Distribuie articolul
Adaugă un comentariu