Reportaj: Cum se fac in Maramures Colacii de Craciun (VIDEO)

Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1

colaciDe Sarbatorile de Iarna, in ajunul Craciunului, in buna traditie milenara, romanii pregatesc colaci. In Maramures, acest obicei, transmis din mama in fiica, este practic nealterat. An de an, colacii de Craciun si Anul Nou nu lipsesc de pe nicio masa. Fie ca se prepara pentru consumul propriu, fie pentru a fi oferiti colindatorilor, colacii au rolul si semnificatia lor.

Desi componente intrinseci ale societatii moderne, generatiile tinere nu isi uita originea, tinerele gospodine de azi simtind uneori nevoia de a prelua din metodele traditionale folosite in bucataria de odinioara, chiar si atunci cand preparatele par dintre cele mai simple.

Pana la a ajunge pe masa imbelsudata a Sarbatorilor de Iarna, colacii parcurg un intreg procedeu, la care isi aduc aportul si cei mai mici membri ai familiei. De la simpla faina si pana la colacul traditional, totul e o poveste…
In satul maramuresean, produsele casei sunt cele mai apreciate. Trebuie doar sa treci pragul gazdei pentru a le simti gustul. Secretul sta in autenticitatea fiecarui ingredient. Evident, fiecare fiind obtinut cu truda cuvenita.

Nelipsit din peisajul locului, paharul de horinca (palinca, in graiul comun) este si el prezent la pregatirea colacilor, precum la toate momentele culinare traditionale. Desigur, acesta are rolul de a dezlega limba gazdei si… a secretului impletirii colacilor.

Si nu doar venirea Craciunului este intampinata cu colaci. Sarbatorile de iarna dureaza ca pe vremuri, aproape doua saptamani, pana la Boboteaza, cand se incheie un ciclu al renasterii perene. Mai degraba ca niciodata, mai mult decat oriunde alt undeva, acum si doar in Maramures, poti retrai mitul soarelui biruitor, al colacilor datatori de viata, al Sarbatorilor de Iarna transpuse in povestea bunicilor. Colacii sunt doar o frantura a unui tablou care refuza uitarea.

ZiarMM

[youtube width=”700″ height=”500″]https://www.youtube.com/watch?v=3rf4HGu2vwk[/youtube]

Print Friendly, PDF & Email
Reordonat – Reclame home 2
Reordonat – Reclame home 2
Reordonat – Reclame home 2

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole