Reprezentantii institutiilor maramuresene din domeniul agricol s-au intalnit cu un consilier al secretarului de stat din ministerul de resort

Reclame home 1
Reclame home 1

La invitatia prefectului Sebastian Mihai Luput, vineri, 9 iunie, Ionut George Diaconeasa, consilier secretar de stat in Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, s-a intalnit, la Palatul Administrativ, cu reprezentantii institutiilor din domeniul agricol din judetul Maramures.

Au participat: Virgil Tantas, director executiv al Directiei pentru Agricultura Maramures, Viorica Ciocian, director adjunct al aceleiasi institutii, Ioan Florin Urs, director executiv al Agentiei de Plati si Interventie pentru Agricultura Maramures, Vasile Viorel Pop, director executiv adjunct al Directiei Sanitar-Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor Maramures, Melania Oltean, coordonator al Oficiului Fitosanitar Maramures, Ioan Mihalca, sef serviciu in cadrul Oficiului Judeteran de Zootehnie Maramures, Sorin Pop, director al Agentiei pentru Finantarea Investitiilor Rurale, si Gabriela Tulbure, primarul orasului Seini.

Printre temele aduse in discutie s-au numarat: evaluarea pentru intocmirea amenajamentelor pastorale, domeniu la care Maramuresul nu sta deloc bine, problema subventiilor pentru producatori si crescatori de animale, problema cadastrului si a intabularilor, programele si masurile dezvoltate de Ministerul Agriculturii in beneficiul crescatorilor de animale de rasa.

Directia Sanitar-Veterinara si Directia Agricola au fost felicitate pentru buna colaborare, care a dus la certificarea unui numar important (54) de produse traditionale in judetul nostru. Se doreste identificarea unor produse traditionale cu potential si promovarea lor in circuitul european. S-a ridicat problema imposibilitatii aplicarii pe PNDR de catre satele adiacente unor orase, fapt care afecteaza un numar important de locuitori ai Maramuresului, desi realitatea geografica si sociala corespunde mediului rural.

Prefectul judetului Maramures i-a inaintat consilierului Ionut George Diaconeasa o adresa prin care solicita modificarea legislatiei in sensul permiterii instrainarii pasunilor din intravilan in vederea demararii unor investitii. In situatia aceasta se regasesc suprafete mari de teren, chiar si din jurul Baii Mari, care conform legislatiei ar trebui folosite pentru pasunat, in conditiile in care numarul de animale detinut de locuitorii din zona este foarte restrans, iar terenurile raman, practic, neutilizate.

Doamna primar Gabriela Tulbure a cerut sprijin pentru statia de biogaz din localitate, un proiect pilot extrem de util pentru combaterea nitratilor si nitritilor din mediu, insa care nu este profitabil financiar.

Totodata, s-a vorbit despre lipsa subventiilor APIA pentru proprietarii care detin terenuri incluse in rezervatiile naturale, situatie care naste nemultumiri; despre necesitatea ca in piete sa se asigure in proportie de 40% spatiu de desfacere pentru producatori, asa cum prevede legea; despre greutatile pe care le intampina fermierii in valorificarea laptelui, ca si despre dorinta proprietarilor de livezi de a primi ajutoare de minimis si despagubiri pentru productiile distruse de ingheturile tarzii, ca si de polenizarea incompleta cauzata de temperaturile scazute.

Institutia Prefectului – Judetul Maramures

 

Print Friendly, PDF & Email
Reordonat – Reclame home 2

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole