Reprezentantul Bancii Mondiale la Chisinau: Cetatenii sunt cei care platesc deja pentru miliardul de dolari disparut

Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1

baniCetatenii Republicii Moldova deja platesc pentru devalizarea a trei dintre cele mai importante banci din republica din care au disparut fonduri de circa 1 miliard de dolari chiar inaintea alegerilor din noiembrie 2014, prin achitarea unor rate ale dobanzilor mult mai ridicate la credite, a declarat luni reprezentantul Bancii Mondiale la Chisinau, Alex Kremer, citat de Radio Chisinau.

Potrivit oficialului, pierderile puteau fi evitate, intrucat Banca Mondiala a avertizat autoritatile inca in 2013 ca exista riscuri in cazul celor trei banci, iar in aprilie 2014 Banca Mondiala a avertizat ca nu va mai oferi finantare pana cand problema nu va fi rezolvata. Este vorba de Banca de Economii, Banca Sociala si Unibank.

‘Moldova plateste prin rate foarte inalte la credite si va plati in viitor printr-o presiune fiscala si mai mare pentru a achita datoriile aparute ca urmare a fraudei bancare. Evident, este inacceptabil ca populatia Republicii Moldova sa plateasca pentru pierderi care puteau fi prevazute si evitate’, a declarat Alex Kremer.

Potrivit unei analize facuta publica luni de Banca Mondiala, cresterea economica a Republicii Moldova va fi anul acesta de—2 la suta din PIB, iar anul viitor de 0,5 la suta. Totodata, s-a diminuat consumul, din cauza volumului scazut de bani trimis de moldovenii care lucreaza in strainatate rudelor din tara cu aproape 30%.

Inflatia a fost de peste 12% in septembrie 2015, iar politica monetara a fost inasprita intr-un mod fara precedent. Moneda nationala a pierdut o patrime din valoarea sa fata de dolarul american, mai arata datele oficiului Bancii Mondiale din Chisinau.

agerpres

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 3
Reclame home 3

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2