Reproducerea porcilor, pe cale de a fi interzisa in gospodariile taranesti – Deputatul Durus (USR): Nu-i mai dati taranului peste cap

Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1

ANSVSA a pus in dezbatere publica un proiect de ordin care prevede reguli stricte pentru cresterea porcilor. Autoritatea Sanitar Veterinara explica nevoia ordinului in contextul dificultatilor pe care le are in stoparea pestei porcine. Noi cazuri de infestare au aparut zilele trecute in mai multe zone din tara.

Ordinul are anumite prevederi care lovesc puternic in micile gospodarii. In art. 4, aliniatul 1, este specificat ca in exploatatiile neprofesionale este interzisa „activitatea de reproductie”. Asta inseamna ca taranii nu vor mai putea vinde sau creste purcei din gospodaria proprie, ci doar sa-i achizitineze de la exploatatiile comerciale autorizate. Deputatul USR Maramures, Vlad Emanuel Durus, considera masura exagerata.

„Nu-i mai dati taranului peste cap! Taiem orice sansa micului fermier de a creste porci. Stim foarte bine ca intr-o comunitate sunt cateva gospodarii in care se cresc scroafe, iar de acolo toti satenii cumpara purcei pentru ingrasare. Ca masura de preventie ar fi mai potrivit sa poti vinde purceii doar in baza unui certificat care sa ateste starea de sanatate a animalului, eliberat de medicul veterinar, nu sa interzici activitatea de reproductie.

Ordinul spune ca nimeni nu mai poate cumpara purcei decat din ferme autorizate. Cine-si poate inchipui ca peste un milion de tarani, care cresc cate 1-2 porci/an pentru consum propriu, vor mearge sa achizitioneze purcei doar de la exploatatii autorizate? Le atrag atentia celor de la ANSVSA ca printr-o astfel de masura desfiinteaza cresterea porcilor in gospodarii. Mutam tot consumul in magazine. Sper ca nu asta se doreste”.

Din cauza pestei porcine, de doi ani, targurile de animale sunt interzise in Romania.

Biroul de presa, Cabinet parlamentar deputat Vlad Emanuel Durus

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 3
Reclame home 3

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2