Republica Moldova este aproape de un acord cu FMI

Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1

fmi 2Ministrul de Finante din Republica Moldova, Octavian Armasu, a declarat joi ca autoritatile de la Chisinau sunt foarte aproape sa obtina un ajutor in valoare de 180 de milioane de dolari de la Fondul Monetar International (FMI), adaugand ca data la care va fi aprobat acest acord va fi anuntata in zilele urmatoare, transmite Reuters, informeaza AGERPRES.

La randul sau, reprezentantul rezident al FMI in Republica Moldova, Armine Khachatryan, a declarat ca data la care va avea loc sedinta board-ului FMI, in cadrul careia va fi examinat noul program cu Republica Moldova, „va fi anuntata dupa implementarea tuturor actiunilor prioritare. Nu au avut loc niciun fel de amanari in aceasta privinta”.

La finele lunii iulie, o misiune de experti ai FMI si autoritatile Republicii Moldova au ajuns la un acord asupra unui program de reforme economice sustinut de un aranjament de finantare pe trei ani prin intermediul Mecanismului de finantare extinsa (EFF) si Mecanismului extins de creditare (ECF). Examinarea acordului de catre boardul FMI era preconizata pentru luna octombrie, in cazul in care autoritatile vor implementa setul de actiuni prioritare.

In cursul zilei de joi, o sursa guvernamentala de la Chisinau a declarat pentru Reuters ca FMI a decis sa amane, cel putin pana dupa primul tur al alegerilor prezidentiale din 30 octombrie, data la care va examina acordul cu Republica Moldova.

In replica, ministrul de Finante din Republica Moldova, Octavian Armasu a subliniat ca este nevoie de rabdare si ca unele din procedurile tehnice necesare pentru ca Republica Moldova sa indeplineasca solicitarile FMI sunt foarte complexe. „Totul decurge in conformitate cu planul convenit anterior si trebuie doar sa mai asteptam putin pana cand toate informatiile necesare vor fi pregatite, pentru ca dosarul sa fie pus pe agenda reuniunii boardului FMI”, a spus Armasu.

Noul program cu FMI, primul aprobat dupa 2010, are drept obiectiv realizarea unor imbunatatiri rapide ale guvernantei si supervizarii in sectorul financiar. In plus, aprobarea de catre boardul FMI a acestui program ar da unda verde pentru noi ajutoare din partea Uniunii Europene si Bancii Mondiale.

Potrivit lui Armasu, data la care FMI va elibera ajutorul nu are legatura cu alegerile din aceasta luna. „Guvernul a facut deja tot ce era mai greu pentru a asigura un program cu FMI”, a spus ministrul de Finante din Republica Moldova.

Print Friendly, PDF & Email
Reordonat – Reclame home 2
Reordonat – Reclame home 2

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole