Republica Moldova: Igor Dodon ataca, din nou, Bucurestiul si trimite un avertisment unionistilor

Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1

Presedintele Republicii Moldova, Igor Dodon, a cerut din nou, marti, Bucurestiului sa nu se amestece in treburile interne ale republicii si sa recunoasca tratatul de frontiera, asa cum a recunoscut independenta Republicii Moldova, avertizand ca „atat timp cat este in viata” va combate unionismul, relateaza Deschide.md, informeaza AGERPRES.

Intr-o conferinta de presa in care a facut bilantul primelor 100 de zile de activitate de la investirea sa in functie, Igor Dodon a declarat ca „nu insista si nici nu se grabeste” sa mearga la Bucuresti pentru a se intalni cu omologul sau roman, Klaus Iohannis.

„Cineva a zis ca nimeni nu ma primeste la Bucuresti, dar eu nici nu am cerut vreo intrevedere. Da, ar fi bine sa ne intalnim ca sa vorbim. Eu nu voi permite niciodata ca Bucurestiul sa se amestece in treburile interne ale Republicii Moldova. Eu i-am spus si ambasadorului Romaniei la o intrevedere atunci cand el mi-a transmis un mesaj de la Bucuresti precum ca eu ar trebui sa respect Constitutia Republicii Moldova. Daca anterior, lui (Nicolae) Timofti va permiteati sa-i spuneti asemenea lucruri, cu mine nu va merge aceasta varianta. Eu nu-mi voi permite niciodata sa dau indicatii domnului Iohannis pe cine sa numeasca sau cum sa numeasca, asa ca nu va amestecati nici voi aici si nu dati lectii presedintiei”, a declarat Igor Dodon.

„Da, ati recunoscut primii independenta Republicii Moldova, dar de ce nu ati recunoscut tratatul de frontiera? Eu nu voi face greselile pe care le-a facut (Vladimir) Voronin, regim de vize si nu stiu ce. Eu vad relatia cu Romania bazata pe pragmatism, interes national, patriotism si, frate, frate, dar fiecare la el acasa”, a spus Dodon in continuare.

De asemenea, presedintele prorus de la Chisinau a anuntat ca principalul sau obiectiv este lupta cu unionismul, conform portalului media citat.

„Unirea nu va fi atat timp cat noi suntem in viata, acest lucru nu va fi. Eu ii stimez pe vecinii nostri, pe prietenii nostri romani, dar noi avem statul nostru, pamantul nostru. Dupa ce vom avea majoritate parlamentara, vom adopta aceeasi legislatie ca si in Romania. Nu se poate la voi, nu se poate nici la noi. Daca la voi se poate, atunci spuneti-le celor ce spun ca pamanturile ce apartin Moldovei sa fie returnate. Niciun fel de frati mai mari sau mai mici!”, a conchis Dodon.

In aceeasi conferinta de presa, Dodon a anuntat ca a semnat un decret privind organizarea unui referendum consultativ pe patru subiecte, intre care sporirea prerogativelor prezidentiale privind dizolvarea parlamentului si convocarea de alegeri anticipate, precum si inlocuirea „Istoriei romanilor” cu „Istoria Moldovei”. Potrivit documentului semnat de Dodon, referendumul ar urma sa aiba loc la 24 septembrie.

O alta tema ce va fi abordata in cadrul referendumului va fi reducerea numarului de deputati de la 101 la 71.

Conform Constitutiei, decretul nu poate fi anulat nici de parlament, nici de guvern, noteaza Jurnal.md.

Dodon a mai anuntat ca ar putea efectua inca o vizita la Moscova, unde a fost invitat de presedintele Vladimir Putin la parada din Piata Rosie de 9 mai, cand Rusia sarbatoreste Ziua Victoriei in al Doilea Razboi Mondial.

Print Friendly, PDF & Email
Reordonat – Reclame home 2
Reordonat – Reclame home 2

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole