Republica Moldova: Igor Dodon va fi investit in functia de presedinte la 23 decembrie

Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1

igor_dodonCeremonia de investire a presedintelui ales al Republicii Moldova, Igor Dodon, in cadrul unei sedinte solemne comune a Parlamentului si Curtii Constitutionale va avea loc la 23 decembrie la Palatul Republicii, conform unui anunt al legislativului moldovean, postat miercuri seara pe pagina sa de Facebook, relateaza Radio Chisinau si portalul INP, informeaza AGERPRES.

Decizia privind investirea noului presedinte a fost luata miercuri de Biroul permanent al legislativului. Ceremonia se va transmite in direct de catre canalele publice de televiziune, radio si alte mijloace electronice de informare in masa.

Investirea — care consta in sedinta solemna comuna a Parlamentului si a Curtii Constitutionale — este programata pentru ora locala 13:00 si va fi deschisa de presedintele legislativului. Presedintele ales va depune juramantul constitutional si va sustine un discurs.

Ceremonia va continua cu depuneri de flori la monumentul lui Stefan cel Mare din centrul Chisinaului. In etapa finala a ceremoniei de investitura, puterea va fi transmisa de presedintele in exercitiu (Nicolae Timofti) catre presedintele ales (Igor Dodon), la resedinta oficiala.

Radio Chisinau aminteste ca rezultatele scrutinului prezidential au fost validate la 13 decembrie de Curtea Constitutionala. Curtea a respins cererea Maiei Sandu de invalidare a scrutinului prezidential si a confirmat alegerea lui Igor Dodon in functia de presedinte al Republicii Moldova.

Prorusul Dodon a castigat turul al doilea al alegerilor prezidentiale din 13 noiembrie din Republica Moldova cu peste 52% din voturi, invingand-o pe contracandidata proeuropeana Maia Sandu, care a acumulat 48% dintre sufragii.

Pe de alta parte, Curtea a subliniat ca autoritatile electorale nu au examinat contestatiile depuse de cetatenii din diaspora in mod eronat,declinandu-si competenta. O remarca similara a fost facuta si in privinta instantelor de judecata. Lidera Partidului Actiune si Solidaritate (PAS), Maia Sandu, nu a comentat decizia Curtii Constitutionale, iar Igor Dodon a cerut, dupa pronuntarea acesteia, sa fie investit in functia de sef al statului in regim de urgenta.

In contextul acestui anunt, potrivit portalului Deschide.md, Igor Dodon a reiterat miercuri ca va anula decretul presedintelui Timofti prin care li s-a acordat cetatenie moldoveneasca sotilor Basescu. Dodon a declarat la postul NTV ca va depune chiar de saptamana viitoare o cerere privind retragerea cetateniei lui Traian Basescu. „Procedura de acordare a cetateniei a fost incalcata. Iar aceasta va sta la baza cererii pentru retragerea acestei cetatenii. Daca Basescu vrea sa devina cetatean al Republicii Moldova, sa o primeasca legal, asa cum se cuvine”, a adaugat Igor Dodon.

In aceeasi emisiune, noul presedinte moldovean a spus ca Anatol Salaru, care pledeaza pentru apropierea de NATO si Romania, nu va mai detine functia de ministru al apararii. El a mentionat ca demiterea lui Salaru este primul lucru care il va face dupa investirea sa oficiala.

Totodata, acesta a declarat ca isi va respecta promisiunea de a interzice promovarea unionismului in Republica Moldova

Print Friendly, PDF & Email
Reordonat – Reclame home 2
Reordonat – Reclame home 2

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole