Retelele de socializare tradeaza personalitatea utilizatorilor 

home camp2
home camp2
home camp2

facebook-inc-news-feedModul in care se folosesc retelele de socializare, indeosebi Facebook, spune multe despre personalitatea utilizatorilor, despre profilul lor psihologic – este ceea ce sustine o echipa de cercetatori britanici de la Universitatea Brunel, intr-un studiu publicat in Personality ans Individual Differences si preluat de passionsante.be citat de Agerpres.

Cercetarea s-a desfasurat cu ajutorul a cateva mii de utilizatori de Facebook, invitati sa completeze un chestionar online si carora le-a fost analizat comportamentul pe web (profil, comentarii, like-uri etc.). Intentia cercetatorilor a fost sa stabileasca trasaturile de personalitate in functie de elemente ca sociabilitatea, stima de sine, extraversiunea, deschiderea de mentalitate sau narcisismul. Primele rezultate, studiul este in desfasurare, permit extragerea principalelor tendinte.

Anxiosii sunt in cautare permanenta de aprobare (prin like-uri si comentarii), pe care o solicita. Daca numarul de like-uri nu este la inaltimea asteptarilor lor, se simt frustrati.

Pentru extravertiti, Facebook este o platforma de exprimare si de comunicare activa. Ei nu se limiteaza doar sa dea si sa primeasca like-uri, ci si sa primeasca ori sa posteze comentarii.

Pentru narcisisti sunt caracteristice fotografiile, din abundenta, postarile cu realizarile profesionale si personale, si performantele sportive. Ei asteapta comentarii pozitive, complimente, felicitari, chiar si like-uri daca sunt numeroase.

Discretii intervin mai putin regulat pe Facebook (ceea ce nu inseamna ca nu acceseaza des reteaua de socializare, fie si numai sa vada ce au postat ceilalti). Nu le place sa vorbeasca prea mult despre ei, despre viata personala, sau activitatile lor, la care se refera indirect.

Sentimentalii au multe postari despre relatiile de dragoste. Acest lucru poate insemna pur si simplu nevoia de a-si exprima atasamentul fata de celalalt si de a-l aduce la cunostinta. Dar postarile insistente (de tipul ‘te iubesc la nebunie’, ‘imi lipsesti deja’) tradeaza si un sentiment de nesiguranta in relatie si o neincredere in sine insusi.

Desigur, nu sunt categorii exclusive: unii se vor recunoaste, sau se vor identifica cu aceste persoane, altii, deloc. Totusi aceasta clasificare, ce urmeaza sa fie imbogatita, nu le va parea absurda multor utilizatori de Facebook, incheie passionsante.be.

 

Print Friendly, PDF & Email
home camp 1
home camp 1
home camp 1

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *