O retragere a Statelor Unite din tratatele de dezarmare cum este cel privind armele nucleare cu raza medie de actiune (INF) va duce „la o cursa a inarmarii” si la o situatie „extrem de periculoasa”, a declarat miercuri presedintele rus, Vladimir Putin, citat de AFP, dupa ce NATO a acuzat luni Moscova ca incalca acest acord istoric, informeaza AGERPRES.
„Daca toate aceste acorduri sunt incalcate, atunci nu va mai ramane nimic in domeniul limitarii inarmarii. Si, dupa parerea mea, situatia va fi atunci extrem de periculoasa. Nu va mai ramane decat cursa inarmarii”, a declarat liderul de la Kremlin intr-o conferinta de presa.
„Ce ne ingrijoreaza este ca tratatul ABM asupra rachetelor antibalistice a fost anulat (in 2001), in prezent sunt discutii legate de Tratatul INF, iar sorta tratatului START (privind reducerea armelor strategice) nu este clara”, a explicat Vladimir Putin in conferinta de presa organizata in comun cu premierul italian Giuseppe Conte.
Presedintele rus a mai avertizat ca „principala problema este ce vor face Statele Unite in cazul retragerii din Tratatul INF. Daca amplaseaza rachete in Europa, evident ca va trebui sa raspundem simetric”.
Tarile europene care accepta amplasarea pe teritoriul lor de rachete strategice americane „vor trebui sa inteleaga ca se gasesc pe un teritoriu sub amenintarea unei eventuale riposte”, a insistat presedintele rus, adaugand ca spera sa abordeze subiectul cu presedintele Donald Trump cu ocazia intalniri lor de la Paris, la 11 noiembrie.
Presedintele american Donald Trump a anuntat sambata intentia SUA de a se retrage din Tratatul INF, acuzand Rusia de incalcarea repetata, in decurs de mai multi ani, a prevederilor documentului.
La randul lor, „aliatii din NATO si-au exprimat in repetate randuri preocuparea legata de nerespectarea de catre Rusia a angajamentelor sale internationale, inclusiv a Tratatului privind fortele nucleare cu raza medie de actiune care a fost incheiat in 1987 intre Statele Unite si Uniunea Sovietica”, a declarat luni purtatoarea de cuvant a Aliantei, Oana Lungescu, citata de AFP si Reuters.
Aceasta problema a fost discutata cu prilejul summitului NATO din iulie, apoi la reuniunea ministrilor apararii din cele 29 de tari ale Aliantei, in octombrie, si „aliatii isi continua consultarile”, a adaugat ea.
Comportamentul Moscovei de cativa ani a „ridicat numeroase semne de intrebare legate de respectarea de catre Rusia a obligatiilor sale”, a insistat purtatoarea de cuvant a NATO.
„Aliatii au identificat un sistem rus de racheta, 9M729, care suscita o profunda ingrijorare. Dupa ani de negari (…), Rusia a recunoscut de curand existenta unui sistem de racheta fara sa ofere transparenta si explicatiile necesare”, a precizat Oana Lungescu.
‘In absenta oricarui raspuns credibil din partea Rusiei cu privire la acest nou tip de racheta, aliatii estimeaza ca cea mai plauzibila evaluare este ca Rusia incalca Tratatul INF”, a mai declarat ea.