RETROSPECTIVA 2017 Noutati in domeniul educatiei: o noua lege a manualului si ideea de manual unic

Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1

O noua lege a manualului a fost realizata in a doua jumatate a acestui an si a fost pusa in dezbatere publica, actul normativ prevazand ca proiectele de manuale scolare sunt realizate de catre autori/coautori si se depun in forma de manuscris la Ministerul Educatiei Nationale (MEN), in vederea evaluarii calitatii stiintifice, informeaza AGERPRES.

Totodata, proiectul prevedea ca evaluarea manualelor se organizeaza prin Centrul National de Evaluare si Examinare si Institutul de Stiinte ale Educatiei, in baza unei proceduri aprobate prin ordin al ministrului Educatiei, de catre grupuri de evaluatori formate din cadre didactice, selectate in baza apelului public de selectie.

Acelasi act normativ precizeaza ca MEN achizitioneaza conceptul si continutul manualului scolar de baza de la autori/coautori, iar manualele scolare de baza, in format pdf si in varianta digitala interactiva, vor putea fi accesate si de pe site-ul ministerului, in cadrul Bibliotecii Scolare Virtuale, devenind resurse educationale deschise.

De asemenea, in ultima parte a anului Guvernul a adoptat o Ordonanta de Urgenta privind infiintarea ca societate comerciala pe actiuni de interese national cu capital integral de stat a Societatii Editura Didactica si Pedagogica SA, care va avea ca obiect principal de activitate editarea de manuale scolare pentru invatamantul prescolar, primar, gimnazial, liceal si postliceal, in limba romana si in limbile minoritatilor nationale, si alte lucrari pentru invatamantul prescolar si universitar.

Aceeasi OUG prevede ca societatea va edita manuale pentru scoli profesionale si de maistri, tratate, lucrari de metodica si de pedagogie, lucrari in sprijinul invatamantului pentru perfectionarea profesorilor si pentru activitati individuale ale elevilor si studentilor, originale si traduceri din alte limbi. Totodata, societatea va edita materiale grafice in domeniul mijloacelor de invatamant, precum si alte lucrari necesare invatamantului.

Societatea Editura Didactica si Pedagogica SA va realiza manualele scolare la solicitarea directa a Ministerului Educatiei, pe baza de contract. Complementar, societatea poate desfasura si alte activitati conexe pentru realizarea obiectului sau de activitate.

La inceputul lunii august ministrul Educatiei, Liviu Pop, a emis un ordin de ministru care prevede ca toate materialele didactice auxiliare nu mai sunt valabile incepand din luna august.

Anul scolar 2017-2018 a inceput pentru elevii claselor a V-a fara manuale scolare. In acest sens MEN a realizat un compendiu introductiv pentru gimnaziu – clasa a V-a care dupa care elevii de clasa a V-a sa lucreze pana la editarea manualelor necesare.

Potrivit reprezentantilor MEN compendiul era util pentru clasele a V-a in primele opt saptamani din primul semestru.

Noua resursa educationala acoperea toate disciplinele unde au existat contestatii la manuale.

*** Materialele didactice auxiliare

Primul scandal major al acestui an a fost declansat de emiterea in luna august de catre ministrul Liviu Pop a unui ordin de ministru care prevedea ca toate materialele didactice auxiliare nu mai sunt valabile incepand de la acea data.

La acea data reprezentantul MEN facea un apel catre edituri sa nu mai transmita niciun material didactic auxiliar catre unitatile scolare si catre profesori.

El spunea ca in maximum 30 de zile, o comisie formata din doi secretari de stat, directorul CNEE, doi reprezentanti ai federatiilor sindicale din invatamantul preuniversitar, un reprezentant al Consiliului Elevilor si un reprezentant al Asociatiei de Parinti va elabora normele metodologice care vor sta la baza avizarii si acreditarilor auxiliarelor.

Masura luata de MEN a fost criticata de reprezentantii editurilor.

*** Editura Didactica si Pedagogica si proiectul de lege a manualului

Ministrul Educatiei Nationale afirma in luna august ca MEN va promova in sedinta de Guvern un proiect de act normativ prin care Editura Didactica si Pedagogica sa preia integral editarea manualelor scolare iar elevii sa beneficieze la timp de manuale scolare.

Totodata, Liviu Pop anunta ca proiectul de lege a manualului scolar va fi lansat in dezbatere publica.

Reprezentantii FSLI au sustinut inca de la inceput realizarea unei legi a manualului scolar despre care spuneau ca este obligatorie.

Liderul federatiei sindicale, Simion Hancescu, afirma ca din cauza „intereselor financiare” ale editurilor, acestea „au transformat” elevii in „simple victime ale contractelor paguboase”.

De asemenea, reprezentantul FSLI atragea atentia Parlamentului ca trebuie sa trateze cu seriozitate dezbaterea si adoptarea actului normativ.

In prima jumatate a lunii septembrie, Liviu Pop declara ca proiectul de lege a manualului va intra in dezbatere publica incepand din 11 septembrie. El spunea ca legea este una absolut necesara.

In replica, pe 20 septembrie aproape 200 de cadre didactice, cercetatori, academicieni si scriitori au dat publicitatii apelul ‘Dreptul la Educatie’ prin care ii solicitau ministrului Liviu Pop sa renunte ‘imediat la monopolizarea manualelor, la impunerea manualului unic sau la cosmetizarea acestei actiuni sub fardul gros al asa zisei licitatii de autori, organizata de editura de casa a statului’.

O zi mai tarziu, intr-o conferinta de presa, ministrul Educatiei, Liviu Pop, declara ca doar 10% dintre auxiliarele care au fost folosite in sistemul de invatamant in ultimii 3-4 ani au avut aviz de la MEN.

O saptamana mai tarziu, ministrul declara ca legea manualului scolar contribuie in mod eficient la indeplinirea unui obiectiv de securitate nationala.

Liviu Pop afirma ca in situatia in care manualul devine bun de interes public, Ministerul Educatiei Nationale achizitioneaza continutul/ conceptul de la autori, iar manualul (ca manuscris, pdf si in varianta digitala interactiva) intra in patrimoniul MEN.

Totodata, Pop critica editurile despre care spunea ca nu se angajeaza sa editeze manuale scolare pentru minoritatile nationale.

Reprezentantul MEN sustinea ca noul curriculum obliga la realizarea unor noi manuale scolare pentru minoritatile nationale.

La deschiderea anului universitar, presedintele Camerei Deputatilor, Liviu Dragnea, declara ca sistemul educational din Romania are nevoie de modificari in interesul copiilor si tinerilor.

„Se tot pune intrebarea, mi-o pun si eu si multi colegi ai mei, daca e mai bine sa se revina la manualul unic sau sa ramana manual alternativ. Parca atunci cand am invatat noi, cand am fost in facultate, poate eram mai prosti, dar aveam un singur manual pentru o materie si se pare ca au iesit ingineri, economisti, profesori, oameni care au invatat carte intr-un mod temeinic. Nu stiu cat interes privat este in a fi mai multe manuale alternative si cat interes privat este in a exista aceste materiale auxiliare. Rugamintea mea la ministrul Educatiei, la domnul secretar de stat si la ceilalti colegi din Ministerul Educatiei… poate se gandesc serios si fac o propunere foarte bine argumentata. Poate se gandesc mai mult la programa scolara. Poate va aplecati mai mult la ceea ce spun si copiii si parintii”, afirma Dragnea.

La finalul lunii octombrie ministrul Educatiei declara ca proiectul legii manualului scolar va fi inaintat catre Parlamentul in cel mult o luna.

Tot atunci ministrul Educatiei Nationale afirma ca s-a conturat ideea de a avea cate un singur manual de baza, dar si siguranta ca pentru fiecare programa scolara sa existe editat un astfel de manual.

Ministrul reamintea ca proiectul legii manualului scolar, postat pe site-ul ministerului, prevede ”clar” care este forma manualului scolar: letric, electronic si virtual. Obligativitatea ministerului este sa asigure forma virtuala si electronica a manualului, iar parintele, elevul si/sau profesorul decid daca are nevoie de forma letrica a manualului.

Potrivit proiectului de lege, manualele se editeaza pentru toate programele de invatamant, indiferent ca este de stat sau privat, sunt obligatorii pentru ambele sisteme, dar si pentru invatamantul in limba minoritatilor si in cel special.

O saptamana mai tarziu, Liviu Pop sustinea din nou ca ideea de a exista un singur manual scolar prinde contur si nu are nicio problema sa inainteze Guvernului proiectul de lege prin care sa existe un singur manual scolar la fiecare disciplina din programul cadru.

Ministrul Educatiei sublinia ca pentru aceia care doresc manuale alternative cadrul legal le permite ca pe banii lor sa faca manuale alternative, dar statul are obligatia, in conformitate cu Constitutia, prin MEN, pentru fiecare elev sa asigure un manual scolar la programa scolara in baza curriculei nationale.

Pop afirma ca profesorii care vor realiza manuale si auxiliare curriculare vor avea punctaj pentru gradatie de merit.

Presedintele Uniunii Editorilor din Romania, Cristian Gresanu, contesta pe 23 noiembrie, la Gaudeamus, Legea manualului scolar, accentuand ca prin recurgerea la o unica sursa de instruire didactica cei care vor pierde sunt copiii.

In acelasi cadru, Gresanu pleda pentru o diversitate de manuale scolare.

In opinia lui Gresanu, actualul proiect de lege „este o facatura, este o bataie de joc”, „o adevarata jonglerie”.

El propunea atunci schimbarea procedurilor ministerului in ceea ce priveste achizitiei de manuale.

Presedintele UER spunea ca uniunea a facut „toate demersurile posibile” pentru depasirea acestei situatii si ca a facut mai multe sesizari interne dar si internationale.

Print Friendly, PDF & Email
Reordonat – Reclame home 2
Reordonat – Reclame home 2
Reordonat – Reclame home 2

Related posts

1 Comment

  1. george

    Deoarece statul roman investeste cel mai mult in invatamintul preunivesitar si are la dispozitie colaborarea fireasca cu Academia Romana, eu cred ca o editura unica, EDP, care exista si in copilaria mea si publica la preturi modice carti pe care le „devoram” ar fi necesara, chiar daca rastoarna planurile de afaceri ale unor edituri. Scopul este de a avea manuale unice, cu informatii pertinente (de aceea am pomenit de Academie) si de a nu bulversa copiii cu varii informatii de la o generatie la alta, sau de la o zona geografica la alta, fara a fi concatenante. Doar asa se vor putea compara copiii din Bucuresti cu cei din Cluj, din Timisoara cu cei din Galati in fata unor examene corecte, fara unitati de masura incompatibile. ISTORIA ESTE UNA SINGURA, MATEMATICA ESTE CLARA, GEOGRAFIA ESTE LIMPEDE, ETC. Pot fi edituri multe care sa tipareasca la preturi concurentiale aceleasi manuale unice elaborate de minti destepte din Academia Romana. Imi amintesc cu jale ca acum ceva ani se spunea ca in cartea de istorie aparea Andreea Esca (nu am verificat, doar am auzit). Aberant daca a fost adevarat, nu-i asa? Copiii nostri vor fi asa cum ii crestem si ii educam. Trebuie sa-i imbatam de cap cu sapte manuale si sa nu stie scrie cu stiloul? Chiar in aceasta epoca a digitalizarii scrisul de mina si corect in limba romana /materna nu trebuie subestimat.

    Reply

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole