septembrie 19, 2021

Retrospectiva 2019: Romania, in continuare sub media UE la absorbtia fondurilor europene

Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1

Romania a atras, pana la 1 noiembrie 2019, suma de 9,99 miliarde de euro fonduri europene nerambursabile, ceea ce reprezinta 32,34% din alocarea totala pentru perioada de programare 2014-2020, nu cu mult sub rata medie de absorbtie a banilor europeni la nivelul Uniunii Europene, care se situeaza la 35%, informeaza AGERPRES.

Cu toate ca fostul ministru al Fondurilor Europene Roxana Minzatu spera la o absorbtie a fondurilor de 36-38% la sfarsit de an, in conditiile in care rata ajunsese pana la mijlocul lunii august la peste 31%, iata ca tara noastra nu va putea sa ajunga la media UE nici in 2019.

In ceea ce priveste rata de contractare, aceasta se situa la 96%, la nivelul lunii octombrie, fiind asteptate alte sume ce urmau sa fie declarate in lunile noiembrie si decembrie.

Potrivit ministrului Fondurilor Europene, Ioan Marcel Bolos, Romania va trebui sa absoarba anul viitor minimum 2,193 miliarde de euro pentru a evita riscul de dezangajare.

“Referitor la riscul de dezangajare automata a fondurilor la 31.12.2019, mentionam ca, la nivelul programelor operationale, pentru PO Competitivitate, PO Asistenta Tehnica, PO Infrastructura Mare si PO Capital Uman, sumele angajate pana in prezent depasesc plafonul de dezangajare automata a fondurilor pentru anul 2019. Potrivit estimarilor lunare ale sumelor ce vor fi transmise Comisiei Europene (CE) in anul 2019, riscul de dezangajare de fonduri va fi acoperit pentru toate programele operationale. In conformitate cu prevederile regulamentelor europene aplicabile actualei perioade de programare, rambursarea cheltuielilor declarate s-a realizat dupa finalizarea procesului de desemnare a autoritatilor implicate in sistemul de management si control al fondurilor, care a implicat evaluarea acestora de catre Autoritatea de Audit din Romania si emiterea unei opinii cu privire la conformitatea sistemului cu cerintele de acreditare”, se mentioneaza in strategia fiscal – bugetara 2020-2022 a Guvernului.

Conform datelor MFE, 27,4 miliarde de euro reprezinta alocarea totala pentru cele sapte programe operationale finantate prin Politica de Coeziune, in cadrul obiectivului Investitii, Crestere si Ocupare, precum si prin FEAD (Fondul European pentru Ajutorarea Persoanelor cele mai Defavorizate), respectiv POIM, POC, POAT, POCU, POR, POCA si POAD, din care 23 de milioane de euro reprezinta contributia UE.

Astfel, incepand cu anul 2015, au fost lansate apeluri de proiecte pentru toate cele sase programe operationale (PO) FESI – Infrastructura Mare (POIM), Capital Uman (POCU), Competitivitate (POC), Asistenta Tehnica (POAT), Regional (POR), Capacitate Administrativa (POCA), la care s-au adaugat cele pentru FEAD – POAD (Programul Operational Ajutorarea Persoanelor Dezavantajate). Alocarea totala aferenta apelurilor lansate pentru cele 6 programe operationale FESI este de aproximativ 26,4 miliarde euro.

Programelor Operationale sprijinite din FESI 2014-2020 li s-a adaugat Programul Operational Ajutorarea Persoanelor Dezavantajate (POAD), cu finantare din Fondul European pentru Ajutorarea Persoanelor cele mai Defavorizate (FEAD), cu o alocare totala de 519 milioane euro (din care contributia UE este de 441 milioane euro) pentru perioada 2014-2020. Astfel, bugetul total pentru cele sase programe operationale, de 26,4 miliarde de euro, reprezinta 96,1% din alocarea totala de aproape 27,4 miliarde de euro disponibila pentru implementarea celor sapte programe.

Potrivit datelor MFE, pana la 1 noiembrie 2019, au fost depuse 17.632 proiecte, in valoare de aproape 45,6 miliarde de euro, ceea ce reprezinta 167% din alocarea totala a programelor operationale. Au fost semnate cu beneficiarii 7.384 de contracte de finantare, in valoare totala de aproape 27,5 miliarde de euro, din care 21,8 miliarde de euro contributie UE, reprezentand 95% din alocarea totala aferenta acestor programe operationale. In cadrul acestor contracte au fost efectuate plati de catre autoritatile de management insumand 6,2 miliarde euro, din care 5,3 miliarde de euro contributie UE, respectiv 23,1% din alocarea UE pentru cele sapte programe operationale.

Suma totala primita de la Comisia Europeana (prefinantari si rambursari) pentru toate programele finantate din FESI si FEAD (Fondul de ajutor european destinat celor mai defavorizate persoane) s-a ridicat la 10,2 miliarde de euro, reprezentand aproape 32% din alocarea UE pentru Romania, de aproape 31 miliarde de euro (din care 23 de miliarde de euro prin Politica de Coeziune, si care sunt gestionati de MFE). In plus, s-au primit 7 miliarde de euro pentru plati directe – FEGA.

Prin Acordul de Parteneriat, Romania si-a asumat finantarea tuturor obiectivelor tematice stabilite prin Regulamentul (UE) nr. 1303/2013, ceea ce a impus aplicarea tuturor celor 36 de conditionalitati ex-ante prevazute in anexa XI a Regulamentului mentionat. In prezent (decembrie 2019), toate cele 36 de conditionalitati sunt indeplinite.

Integral pe AGERPRES

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 3
Reclame home 3

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2