RETROSPECTIVA administrativ-politica 2016: Ce s-a intamplat anul trecut in judetul Maramures

Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2

consiliul-judetean-maramures-sedinta2016 s-a dovedit a fi un an plin de schimbari si surprize la nivelul administratiei si politicii maramuresene.

Anul a fost dominat de principalele evenimente: alegerile locale si parlamentare, dar si de arestarea primarului Catalin Chereches, care a produs mai multe efecte la nivelul conducerii Municipiului Baia Mare.

IANUARIE

Anul a inceput cu subiectul creditului bancar de 100 milioane lei pe care Primaria Baia Mare a dorit sa-l contracteze. Dupa mai multe controverse, proiectul de hotarare a fost adoptat la limita.

La data de 21 ianuarie 2016 s-a emis Ordinul Prefectului nr. 18/2016 privind constatarea incetarii de drept a mandatului de primar al lui Ioan Buzdugan (Remetea Chioarului), dupa ce edilul a fost gasit in conflict de interese de ANI.

La finalul lui ianuarie, primarul din Dragomiresti s-a intalnit cu prefectul Anton Rohian pentru a discuta despre intentia celor din Dragomiresti de a reveni la statutul de comuna.

Inceputul lunii februarie a adus noi dispute. Primarul Catalin Chereches si vicepresedintele Consiliului Judetean Maramures, Gabriel Zetea, s-au contrat in biroul presedintelui Zamfir Ciceu in cadrul unei intalniri oficiale cu privire la deseuri.

FEBRUARIE

Pe 2 februarie, Consiliul Local Baia Mare a aprobat bugetul orasului. Tot atunci, consilierii locali au decis sa aloce suma de 1,2 milioane lei pentru programul “Baia Mare – Capitala Europeana a Culturii”.

O zi mai tarziu, Consiliul Judetean a facut acelasi lucru, respectiv a dat unda verde bugetului pe 2016.

In aceeasi perioada, deputatul Florin Tataru a fost desemnat presedintele PSD Baia Mare.

La 10 februarie, Prefectura a emis ordinele de incetare a mandatului consilierelor municipale Gabriela Hofer si Elena Carausan, dupa ce acestea au fost excluse din PSD.

Cateva zile mai tarziu, Agentia Nationala de Integritate a constatat incalcarea regimului juridic al conflictului de interese in materie administrativa de catre Mihaela Osanu, directorul executiv al AJOFM Maramures.

Pe 16 februarie, Gheorghe Marcas a devenit Cetatean de Onoare al Municipiului Baia Mare.

Sedinta CL Baia Mare din 4 martie a fost intrerupta de mai multe ori din cauza tensiunilor si discutiilor in contradictoriu iscate intre primarul municipiului Baia Mare, Catalin Chereches, si consilierii locali, care au venit cu propuneri si proiecte.

Cateva zile mai tarziu a iesit la iveala faptul ca proiectul privind deseurile are mari probleme si din cauza a opt primarii care nu adoptasera inca hotarari de CL privind delegarea serviciului public de colectare a deseurilor.

Mai apoi, la URBIS au avut loc proteste dupa ce cativa soferi au solicitat salarii mai mari.

MARTIE

Pe 15 martie, comuna Repedea a ramas fara primar dupa ce prefectul a emis ordinul de incetare a mandatului lui Pavel Tiudic, care a fost gasit incompatibil de ANI.

Sfarsitul lui martie aduce noi incompatibili. Este vorba despre doi viceprimari: Valentin Petrovan din Bocicoiu Mare si Viorel Pasca din Botiza.

Radu Ardelean este numit presedinte al PNTCD Baia Mare.

In 29 martie, sefa IPJ Maramures, chestor Viorica Marincas, a devenit Cetatean de Onoare al Municipiului Baia Mare.

Tot in 29 martie, Dorel Muresan a devenit viceprimar al Municipiului Baia Mare, in timp ce Mehes Adalbert si Diana Costin au fost investiti in functia de consilier municipal.

O zi mai tarziu, Sebastian Luput a ajuns prefectul judetului Maramures, acesta fiind instalat in functie in data de 3 aprilie.

APRILIE

La inceput de aprilie, directorul APIA Maramures, Florin Urs, a fost gasit in conflict de interese de ANI.

La mijlocul lunii, Consiliul Local Baia Mare a ramas fara Laura Ghinea, care a ales sa demisioneze.

De Florii, locuitorii din Dragomiresti au decis, prin votul din cadrul referendumului organizat in localitate, revenirea la statutul de comuna.

Cu cateva zile inainte de Pasti, DNA a descins la Primaria Baia Mare, prinzandu-l in flagrant pe Catalin Chereches. A urmat retinerea pentru luare de mita, iar apoi arestarea edilului.

Spre sfarsitul lunii, Targu Lapus, Bocicoiu Mare si Moisei au fost excluse din proiectul privind managementul integrat al deseurilor in judetul Maramures.

MAI

In primele zile din luna mai, ministrul Mediului, Cristina Palmer, a vizitat cateva locatii din Maramures, declarandu-se socata de taierile ilegale de padure din Borsa.

In 6 mai, Catalin Chereches a fost suspendat din functia de primar, iar viceprimarul Istvan Ludescher a devenit primar interimar in urma votului dat de CL.

Senatorul Ciprian Rogojan si-a dat demisia din UNPR.

In aceeasi luna, URBIS a actionat in instanta Primaria Baia Mare pentru a-si recupera cateva o datorie.

ANI a mai facut o victima in Maramures: viceprimarul din Viseu de Sus, Sorin Bizau, a fost gasit in conflict de interese.

IUNIE

Luna iunie aduce cu sine alegerile locale. In Baia Mare, Catalin Chereches, desi arestat, a fost ales primar, in timp ce la Consiliul Judetean, PSD a obtinut cele mai multe mandate si, implicit, functia de presedinte. Neputandu-si exercita atributiile de primar din inchisoare, inlocuitorul lui Chereches la Primarie a fost Marinel Rob.

IULIE

In iulie, mai multi consilieri locali (Florin Tataru, Gabriela Hofer, si Vasile Deac) au ales sa-si dea demisia, la nici o luna de la alegeri.

Lucian Morar a devenit presedintele PMP Maramures in urma fuziunii cu UNPR.

In 18 iulie, Catalin Chereches a fost adus de la penitenciar la Primarie pentru a depune juramantul. In aceeasi zi, prefectul a emis un nou ordin de suspendare din functia de primar.

Ionel Bogdan a fost ales presedinte al PNL Baia Mare.

O zi mai tarziu, Marinel Rob a fost reales primar interimar, conform procedurii.

AUGUST

In luna august, Gheorghe Gligan si Viorel Pop au devenit consilieri locali, ca urmare a demisiilor unor alti consilieri.

In aceeasi luna, alesii locali au decis ca Baia Mare sa aiba placute trilingve la intrarea in oras.

La finalul lui august, Consiliul Judetean Maramures a aprobat contractarea de catre Regia Autonoma Aeroportul International Baia Mare a unui credit bancar pe termen lung in valoare de 76.620.000 lei, cu o maturitate de 15 ani, si o perioada de gratie de patru ani, destinat finantarii lucrarilor de modernizare.

SEPTEMBRIE

In data de 8 septembrie, in fata Bibliotecii Judetene “Petre Dulfu” a fost dezvelit monumentul ridicat in memoria fostilor detinuti politici.

In aceeasi perioada, fostul viceprimar Gabriela Hofer a devenit noul manager al Spitalului TBC Baia Mare.

La mijlocul lunii a fost anuntata Capitala Europeana Culturala 2021: Timisoara. In competitie s-a aflat si Baia Mare, care a pierdut competitia in fata banatenilor.

In ultimele zile din septembrie, ministrul Fondurilor Europene, Cristian Ghinea, a efectuat o vizita la Aeroportul International Baia Mare si la romii de pe Pirita.

Tot atunci, scriitorul Elie Wiesel a primit titlul de Cetatean de Onoare – post mortem al Judetului Maramures.

OCTOMBRIE

Luna octombrie a debutat cu o cerere de executare silita a Primariei Baia Mare de catre ANAF.

Pe scena politica baimareana a avut loc o intelegere inedita: PNL+Coalitia pentru Baia Mare.

In aceeasi luna, Alexandra Pop a devenit consilier local dupa plecarea Gabrielei Hofer.

Mai apoi, subprefectul Alexandru Bondrea a fost inlocuit cu Gavris Ardelean.

NOIEMBRIE

In noiembrie, 14 elevi de 10 ai judetului au fost recompensati de Consiliul Judetean cu un premiu de 1.500 lei pentru rezultatele la Evaluarea Nationala sau Bacalaureat.

Consiliul Judetean Maramures, prin presedintele Gabriel Zetea, a fost premiat la Gala Turismului 2016 pentru proiectul “Circuitul bisericilor de lemn din Transilvania de Nord”.

URBIS a pierdut procesul intentat Primariei Baia Mare pentru recuperarea unei datorii.

In ultimele zile din noiembrie, Dorin Pasca si-a dat demisia din functia de primar al orasului Baia Sprie ca urmare a unei sentinte definitive date in cazul confictului de interese in care edilul a fost gasit in urma cu cativa ani.

DECEMBRIE

Luna decembrie a adus primele ninsori consistente in Baia Mare, fapt care a transformat orasul intr-o mare alba, spre bucuria celor mici si disperarea soferilor. Din cauza lipsei unui operator serios de deszapezire, problemele din oras au creat discutii extrem de negative.

In urma alegerilor parlamentare din 11 decembrie, judetul Maramures s-a ales cu noi deputati si senatori. Cea mai mare surpriza a reprezentant-o Iustin Talpos (PMP), care a prins un loc de senator in urma redistribuirii. De altfel, PMP Maramures a reusit sa obtina in total trei pozitii in Parlament, in timp ce PNL a luat un singur parlamentar, in conditiile unui scor de 20%, fata de 8% cat a avut PMP. VEZI AICI LISTA PARLAMENTARILOR DE MARAMURES

Curtea de Conturi a scos la iveala mai multe nereguli la Primaria Baia Mare, prejudiciul fiind cuvantul de baza. Vezi AICI si AICI mai multe detalii.

La mijlocul lunii, Consiliul Local Baia Mare a hotarat sa revoce proiectul privind accesarea creditului bancar de 100 milioane lei.

In 21 decembrie, Marinel Rob a fost reales primar interimar pentru a patra oara.

Vlad HERMAN

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 1

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2