Retrospectiva anului: Ce a facut administratia maramureseana in 2015

Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1

consiliul judetean sedintaIn anul 2015, administratia judeteana si locala din Maramures si-a continuat parcursul din ultimii ani, fara realizari care sa rupa gura targului.

Vezi mai jos cele mai importante momente din anul precedent, fie ele pozitive sau negative.

Ianuarie

Inceputul anului a fost unul linistit, fara evenimente deosebite. Astfel, la mijlocul lui ianuarie, Guvernul a alocat sumele aferente impozitului pe venit pentru bugetul judetului.

Cateva zile mai tarziu, o delegatie a Maramuresului a participat la o noua editie a evenimentului “Saptamana Verde” din Berlin.

Pe 21 ianuarie, Consiliul Local Baia Mare a adoptat o noua hotarare pentru a putea prelua bazele sportive de la Ministerul Tineretului si Sportului.

Tot atunci, Consiliul Judetean a anuntat ca drumul Baia Sprie-Barsana va fi finalizat cel tarziu in octombrie.

In 27 ianuarie, Agentia Nationala de Integritate l-a gasit in conflict de interese pe Grigore Hojda, consilier local in Cavnic.

Luna s-a incheiat cu doua demisii din Consiliul de Administratie al Aeroportului Baia Mare. Este vorba despre Petre Mitru si Mircea Cirt.

Februarie

La inceput de luna, consilierii locali au votat bugetul municipiului Baia Mare.

In 12 februarie, Alina Coste a castigat concursul organizat pentru functia de director general al Directiei Copilului Maramures.

O zi mai tarziu, cei mai buni sportivi si elevi din 2014 au fost premiati de Consiliul Local Baia Mare.

Prefectul Anton Rohian a demarat primele discutii pentru salvarea arhitecturii traditionale din Maramures.

Inspre sfarsitul lunii, la Ulmeni a avut loc inaugurarea lucrarilor la podul care trece Somesul.

In data de 25 februarie, consilierii judeteni au aprobat bugetul pe 2015.

Doua zile mai tarziu, consilierii locali au adoptat proiectul privind infiintarea Fundatiei “Baia Mare 2021”, municipiul dorind sa intre in competitia pentru Capitala Europeana Culturala in 2021.

Doua zile mai tarziu, CL Baia Mare a aprobat incheierea unui protocol de colaborare intre Primaria Baia Mare si comunele Dumbravita, Grosi, Recea, Asociatia composesorala Recea si Mocira, Parohia Ortodoxa Sasar si ADI Zona Metropolitana Baia Mare in vederea realizarii unui parc industrial.

Martie

Luna a debutat cu cateva modificari in administratie. Peste 1.000 de angajati din administratia publica locala a judetului Maramures au decis sa se inscrie in Federatia Sindicatelor Pro Administratie.

Dupa zile, Dumitru Matei si-a dat demisia din functia de consilier local in cadrul Consiliului Local Baia Mare.

La mijloc de luna, directorul Vasile Barbul si-a dat demisia din functia de presedinte al Consiliului de Administratie al societatii Urbis Baia Mare.

In 18 martie, la Consiliul Juetean a avut loc o situatie incredibila. Sedinta s-a tinut in miez de noapte, la ora 23.00, dupa ce presedintele Zamfir Ciceu a amanat sedinta initiala, programata in aceeasi zi. Presedintele Ciceu a luat aceasta decizie dupa un conflict pe tema Directiei Protectiei Copilului la sedinta de dimineata, care n-a tinut decat cateva minute.

In aceeasi sedinta s-a luat act de incetarea mandatului consilierului Lupu Horj, care si-a dat demisia dupa ce a fost gasit incompatibil de ANI in iunie 2013.

In urmatoarele zile, Consiliul de Administratie al societatii Urbis SA Baia Mare a devenit nefunctional dupa ce patru dintre cei cinci membri si-au inaintat demisia.

In 20 martie, consilierii judeteni au dat un vot pozitiv pentru numirea Alinei Coste in functia de director general al Directiei Copilului Maramures dupa ce aceasta a castigat concursul la Agentia Nationala a Functionarilor Publici.

In data de 26 martie a fost emisa dispozitia de incetare a raportului de serviciu a secretarului judetului, Dumitru Dumuta, care a iesit la pensie.

Sfarsitul lunii a adus o noua demisie: cea a directorului Directiei Economice din cadrul Consiliului Judetean, Ana Glodan.

De asemenea, primarul din Cavnic, Alexandru Dragos, a luat aceeasi masura, de a demisiona.

Aprilie

In prima zi din aprilie, prefectul Anton Rohian i-a indemnat pe vanatori sa continue lupta cu mistretii, pentru limitarea pagubelor produse de animale.

Consilierii judeteni au ales in data de 3 aprilie doi noi membri in Consiliul de Administratie al Aeroportului International Baia Mare. Este vorba despre Marius Gardea si Viorel Buta.

Aceiasi alesi judeteni au alocat aproape 150.000 de lei pentru “Zilele Maramuresului”.

In data de 9 aprilie, Vladimir Petrut a preluat postul de primar interimar in orasul Cavnic.

Sala Polivalenta “Lascar Pana”, terenul de atletism, strandul municipal si caminul de gimnastica au fost preluate de municipalitatea baimareana de la Ministerul Tineretului si Sportului, conform unei hotarari de Consiliu Local, adoptata in 14 aprilie.

Cateva zile mai tarziu, Zamfir Ciceu a fost numit presedinte al Consiliului pentru Dezvoltare Regionala al Regiunii de Dezvoltare Nord-Vest.

Noua angajati ai Oficiului de Studii Pedologice si Agrochimice (OSPA) Maramures au fost scosi afara de catre executorul judecatoresc din cladirea in care munceau, dupa ce Oficiul de Cadastru si Publicitate Imobiliara (OCPI) Maramures a obtinut o sentinta favorabila in instanta.

La sfarsit de luna, Dumitru Dumuta revine in administratia judeteana, in functia de consilier in cadrul Directiei de Dezvoltare si implementare proiecte – Biroul relatii externe, fiind singurul participant la concursul organizat pentru acest post.

In 28 aprilie, Agentia Nationala de Integritate i-a gasit incompatibili pe primarul comunei Sapanta, Stan Gheorghe, si Vida Noemi, consilier local in cadrul Consiliului Local Baia Mare.

Din 30 aprilie, Elena Carausan l-a inlocuit pe Dumitru Matei in Consiliul Local Baia Mare. In aceeasi zi, alesii locali baimareni au alocat 860.000 lei pentru Zilele Culturale ale Municipiului Baia Mare. Totodata, ei au adoptat un proiect de hotarare privind intocmirea documentatiei necesare pentru realizarea “Monografiei Municipiului Baia Mare”.

Mai

In primele zile ale lunii, contabila Primariei Sapanta, Roman Marinela, fost declarata incompatibila de Agentia Nationala de Integritate.

In data de 13 mai, un numar de 15 autospeciale Dacia Logan au fost predate in exploatare Inspectoratului de Politie al Judetului Maramures.

In 19 mai a avut loc o intalnire de lucru in localitatea Biserica Alba din Ucraina, in zona urmand sa fie construit podul peste raul Tisa.

In 21 mai, la sediul Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta ”Gheorghe Pop de Basesti” al judetului Maramures a avut loc ceremonia de sfintire si predare a celor patru autospeciale Dacia Duster.

Consilierii locali au votat in unanimitate pentru infiintarea CS Minaur Baia Mare, in sedinta de miercuri, 27 mai.

Aproximativ 30 de sindicalisti din administratia maramureseana au protestat in 27 mai, la Guvern, alaturi de alti 3.000 de colegi din intreaga tara. Acestia au solicitat guvernantilor acordarea mai multor drepturi.

In 29 mai a fost inaugurata Piata Cetatii din Baia Mare.

Iunie

La inceput de vara, municipalitatea baimareana a populat lacul din Parcul Municipal cu aproximativ 1.000 de crapi japonezi.

ISU Maramures a primit o autospeciala de transport personal si victime multiple (ATPVM), care a fost repartizata judetului nostru de catre Ministerul Afacerilor Interne.

In sedinta din 9 iunie a Consiliului Judetean, echipele de handbal HCM Baia Mare si HCM Minaur nu au primit nicio suma din cauza faptului ca cele doua cluburi nu au cheltuit asa cum trebuie banii anteriori primi de la CJ.

Primaria Baia Mare si Consiliul Local au alocat catre SC Urbis Baia Mare suma de 459.000 lei din bugetul pe anul 2015, pentru achizitionarea a trei autobuze marca Solaris rulate, destinate transportului public de persoane pe raza municipiului.

In 12 iunie, Agentia Nationala de Integritate a constatat starea de incompatibilitate a consilierului local Octavian Cernestean din Baia Sprie.

Vicepresedintele Consiliului Judetean, Gabriel Zetea, a anuntat ca la inceput de iunie au fost trimise in judet alte zece microbuze scolare. Acestea au fost repartizate in localitatile Seini, Tautii Magheraus, Ardusat, Baita de sub Codru, Cernesti, Cicarlau, Dumbravita, Leordina, Repedea si Sapanta.

Unul dintre cele mai importante contracte de lucrari din cadrul proiectului „Sistem de Management Integrat al Deseurilor in judetul Maramures” – Construirea Depozitului Ecologic Sarbi – a fost semnat pe 17 iunie la Consiliul Judetean Maramures.

In 22 iunie, Agentia Nationala de Integritate a constatat incalcarea regimului juridic al incompatibilitatilor de catre Ovidiu Nemes, primar al Municipiului Sighetu Marmatiei.

Dorina Curteanu a devenit la final de luna director general adjunct al Directiei Copilului Maramures, in urma unui concurs.

Iulie

In prima zi a lunii, Agentia Nationala de Integritate a constatat starea de incompatibilitate in cazul viceprimarului comunei Repedea, Vasile Ciorei.

Incepand cu 1 iulie, Consiliul Judetean Maramures s-a marit cu un nou membru, in persoana lui Vasile Pop, acesta inlocuindu-l pe Lupu Horj.

In aceeasi perioada, ISU Maramures a fost dotat cu o autospeciala noua, moderna, pentru salvare si lucru la inaltime.

Agentia Nationala de Integritate anunta un nou incompatibil din Maramures: Ioan Bindiu, consilier local in orasul Cavnic.

In 8 iulie, presedintele Consiliului Judetean Maramures, Zamfir Ciceu, a declarat, pentru ZiarMM, ca Marin Bragaru si-a dat demisia din functia de administrator public al judetului.

Dupa mai multe discutii si neclaritati, consilierii judeteni au aprobat pe 8 iulie proiectul care vizeaza trecerea Castelului Pocol de pe Valea Borcutului in posesia Primariei Baia Mare.

Cateva zile mai tarziu, Hotararea de Guvern privind transferul mai multor baze sportive din administrarea Ministerului Tineretului si Sportului in administrarea Primariei Baia Mare a fost publicata in Monitorul Oficial. Astfel, strandul municipal din zona stadionului, vechea sala de sport, sala polivalenta “Lascar Pana” si terenul de atletism vor fi administrate de municipalitate.

La mijlocul lunii, Primaria Baia Mare si Consiliul Judetean Maramures au incheiat un protocol de colaborare in vederea sustinerii municipiului Baia Mare in cadrul actiunii “Capitala Europeana a Culturii in anul 2021”.

Finalul lui iulie au adus noi vesti de la Aeroportul International Baia Mare. Directorul Dorin Buda a anuntat, in fata consilierilor judeteni, depunerea cererii pentru finantare europeana a proiectului privind extinderea si modernizarea aeroportului.

August

Consilierii locali baimareni au aprobat in 10 august un proiect de hotararea privind instituirea titlului de “Ambasador Cultural al Municipiului Baia Mare”.

Primaria Baia Mare a preluat, oficial, in data de 13 august, Strandul Municipal si cinematograful Minerul, aflat in cladirea in care a functionat hotelul cu acelasi nume.

La mijlocul lui august, inca un consilier local din Cavnic a fost gasit incompatibil de Agentia Nationala de Integritate. Este vorba despre Florin Costeniuc.

Tribunalul Maramures a decis ca primarul comunei Giulesti, Gheorghe Vraja, trebuie sa paraseasca functia, dupa ce a fost declarat incompatibil de ANI. Mai multe detalii aici.

Consilierii locali baimareni au alocat pe 18 august suma de 100.000 lei pentru echipa de baschet BC Olimpic Baia Mare si 600.000 lei pentru FCM Baia Mare.

In 24 august, Dumitru Dumuta a castigat concursul pentru functia de administrator public al judetului.

Incepand cu data de 24 august, dramaturgul Radu Macrinici a devenit director interimar al Teatrului Municipal Baia Mare.

Consilierii locali baimareni au adoptat in 28 august un proiect privind crearea unui grup de lucru pentru coordonarea operatiunilor si procedurilor in vederea constituirii Parcului Industrial in zona industriala vest-sud-est a municipiului.

Septembrie

In 7 septembrie, consilierii locali baimareni au aprobat doua proiecte de hotarare care vizeaza demararea procedurilor de preluare a platformei Cuprom si a complexului Minerul.

Incepand cu data de 7 septembrie, Ionut Roman a devenit noul director executiv al Directiei Judetene de Statistica Maramures.

In 21 septembrie, Cinematograful Minerul si-a redeschis oficial portile dupa mai multi ani in care zacut inchis. Acest lucru s-a intamplat cu ocazia sedintei festive a Consiliului Local Baia Mare, organizata cu prilejul evenimentului “Festivalul Castanelor 2015”.

In 24 septembrie, Aurel Ardelean, fondatorul si presedintele Universitatii de Vest “Vasile Goldis” Arad, a devenit Cetatean de Onoare al Municipiului Baia Mare.

Tot in aceeasi zi, Consiliul Local Baia Mare a hotarat sa renunte la calitatea de membru in cadrul Clubului Sportiv Handbal Club Municipal Baia Mare.

In 25 septembrie, proiectul de reabilitare a Pietei Cetatii a fost premiat la Helsinki, in Finlanda, in cadrul celei de-a 13-a editie a Premiilor “City.People.Light”.

Spre fnalul lunii, Agentia Nationala de Integritate a constatat starea de existenta a conflictului de interese de natura penala in cazul fostului primar din Borsa, Toader Mihali.

Sedinta din 30 septembrie a Consiliului Judetean Maramures a adus noi schimbari. Astfel, Constantin Bolos l-a inlocuit pe Viorel Pana, care a decedat. In aceeasi sedinta, alesii judeteni au luat act de demisia lui Pamfil Cristea. De asemenea, consilierii judeteni au aprobat fazarea lucrarilor la proiectul sistemului de management integrat al deseurilor. Practic, acest lucru inseamna prelungirea termenului de finalizare pana in luna mai 2016.

Octombrie

In prima zi din octombrie, procurorii DNA au descins la Primaria Baia Mare si la sediul clubului HCM Baia Mare. De asemenea, descinderi au avut loc si la domiciliile mai multor persoane din conducerea clubului. O zi mai tarziu, procurorii au dispus urmarirea penala fata de primarul Catalin Chereches si cativa reprezentanti ai clubului HCM: Liviu Bala, Aurica Pop, Florin Nasaiescu si Nicolae Fat, acesta din urma, fost director  al echipei Handbal Club Minaur.

In 6 octombrie, la Coroieni a fost inaugurat centrul multifunctional al scolii din catunul Ponorata, satul Valenii Lapusului, comuna Coroieni.

In urma rectificarii bugetului de stat de la finele lui octombrie, judetul Maramures a primit aproximativ 17 milioane de euro.

Prezent in Maramures in 30 octombrie, ministrul Fondurilor Europene, Marius Nica, a anuntat ca Aeroportul International Baia Mare va beneficia de fondurile necesare extinderii pistei. Tot atunci, ministrul Culturii, Ionut Vulpescu, a avut o intalnire cu prefectul Anton Rohian si primarul comunei Basesti, Ioan Calauz, cu care a discutat, printre altele, despre reabilitarea Casei memoriale “Gheorghe Pop de Basesti”.

Noiembrie

Consiliul Local Baia Mare a aprobat in 11 noiembrie un nou regulament privind activitatea de gestionare a cainilor cu si fara stapan din municipiu.

In 12 noiembrie, la Biblioteca Judeteana “Petre Dulfu” a avut loc o masa rotunda cu tema „Salvarea patrimoniului rural maramuresean”.

In data de 16 noiembrie, Aurica Todoran a parasit functia de secretar al Primariei Baia Mare, aceasta transferandu-se la Autoritatea Electorala Permanenta. Ea a fost inlocuita de Lia Muresan, care a devenit secretar interimar.

La mijlocul lunii, la sediul Ministerului Fondurilor Europene a fost semnat contractul de finantare din fonduri europene al Aeroportului International Baia Mare.

In aceeasi perioada, patru consilieri locali baimareni (Campan Mihaela Elena, Pop Stefan, Bondici Serban Marius si Bota Calin Ioan) au cerut revocarea hotararii prin care Fundatia “Baia Mare 2021” a primit suma de 25.000 euro pentru realizarea unui site.

In 23 noiembrie, Agentia Nationala de Integritate a constatat starea de incompatibilitate a lui Vascul Daniel-Vasile, consilier local in cadrul Consiliului Local Baia Sprie.

O zi mai tarziu, conducerea Consiliului Judetean Maramures a anuntat ca reabilitarea drumului Baia Sprie-Barsana a fost finalizata. In 26 noiembrie, tot la Consiliul Judetean, este anuntata si finalizarea reabilitarii Spitalului Judetean Baia Mare.

La final de luna, primarul comunei Remetea Chioarului, Ioan Buzdugan, a pierdut procesul cu Agentia Nationala de Integritate.

Tot atunci, in dotarea ISU Maramures a intrat o ambarcatiune noua, cu chila rigida, pentru interventie si salvare. Ambarcatiunea este destinata misiunilor pe lacuri si rauri.

Decembrie

In 2 decembrie a fost inaugurant Parcul Public Central din Baia Mare.

In perioada 3-4 decembrie a avut loc, la Cluj, Conferinta Finala REGIO Transilvania de Nord, in cadrul careia proiectele Reabilitare Spitalului Judetean de Urgenta „Dr. Constantin Opris” Baia Mare si Natura, traditie, aventura – promovarea turismului in Defileul Lapusului au obtinut mentiuni speciale.

In 8 decembrie, Consiliul Local a suplimentat cu inca 110.000 lei suma pentru evenimentul “Iarna Baimareana 2015”, dupa ce initial au fost alocati alti 300.000 lei. Practic, un total de 410.000 lei.

De asemenea, alesii locali baimareni au alocat noi sume pentru sportul baimarean, in total 3,3 milioane lei.

La mijlocul lunii, Consiliul Local Baia Mare si-a dat votul de principiu pentru preluarea echipelor de handbal, HCM si Minaur, in noul club al municipalitatii, CS Minaur Baia Mare.

In 16 decembrie a fost semnat contractul de modernizare al Aeroportului International Baia Mare.

In 17 decembrie, Agentia Nationala de Integritate a constatat starea de incompatibilitate in cazul lui Szakacs Levente-Istvan, consilier local in cadrul Consiliului Local Baia Sprie.

Tot in 17 decembrie, o delegatie a transportatorilor a fost primita de prefectul Anton Rohian, discutiile avand la baza cateva solicitari ale soferilor maramureseni.

O zi mai tarziu, Agentia Nationala de Integritate a constatat existenta starii de incompatibilitate in cazul lui Sofron Vasile, viceprimarul comunei Salsig.

In 19 decembrie, la Muzeul Satului din Baia Mare, Consiliul Judetean a organizat o noua editie de succes a eveninentului “Craciun in Maramures”.

Intr-o conferinta de presa sustinuta inainte de Craciun, primarul Municipiului Sighetu Marmatiei, Ovidiu Nemes, a declarat ca va refuza pensia speciala.

Vlad HERMAN

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 3
Reclame home 3

Related posts

2 Comments

 1. STEKO

  Eu ca alegator,vreau ca in acest an sa scot din fire politicienii care zic ca ne reprezinta.Fara prea multa discriminare…

  Reply
  1. nicu

   Linisteste-te, multe din marile realizari sunt niste balarii si se pot pune la categoria ,,junk”, ca doar inghite hartia.Prea putine lucruri cu adevarat notabile.Am luat mentiune speciala pentru lucrarea lui mirciulica man-spitalu, dar nu spunem ce proiecte au avut premiantii.Sa nu mai zic ca au ajuns sa bage hotarari ale ANI drept realizari asa incat ar mai urma ca ANI sa bage in proiecte lor, planul, care nu exista , al parcurilor industriale din Maramures.Ca ai primit niste delegatii de nemultumiti intra tot la realizari ? Mai urma sa bage mistretii impuscati de primul vanator si era tabloul complet.PS. Dar celalalt municipiu, nu a primit nicio delegatie, ca nu apare ?Sau au intrat pe realizarile judetului Bistrita, ca tot au luat aia premiul 1, acolo unde noi am luat mentiunea cu care ne laudam…

   Reply

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2