RETROSPECTIVA: Cele mai importante evenimente din 2016 in Maramures

eurovision-poza-11-15In 2016, judetul Maramures a avut parte de o serie de evenimente care au colorat viata cetatenilor.

Unul dintre cele mai importante evenimente a avut loc in Baia Mare si a fost finala Eurovision Romania. Evenimentul s-a desfasurat in 4 martie, in Sala Polivalenta “Lascar Pana”, care a fost umpluta pana la refuz.

A urmat in luna mai cea de-a doua editie a “Zilelor Maramuresului”, care s-a desfasurat pe parcursul a mai multor zile sub semnul multiculturalismului. In acest an, genericul sub care s-a derulat intreaga manifestare a fost dedicata costumului traditional.

In 13 mai, in Baia Mare a avut loc cea de-a XX-a editie a Festivalul Filmului European.

La fel ca in fiecare an, in aceeasi luna, la institutiile de cultura s-a desfasurat evenimentul “Noaptea Muzeelor”, care a atras un public numeros.

La final de iunie, Ziua Universala a IEI romanesti a fost marcata si in Maramures prin diferite activitati.

In septembrie, in Baia Mare s-a desfasurat traditionala Sarbatoare a Castanelor, devenita mai nou “Festivalul Castanelor”.

Un alt eveniment important a fost plecarea dintre noi a IPS Justinian Chira. Dupa moartea acestuia, au urmat cateva zile in care mii de oameni au ales sa-i aduca un ultim omagiu la Catedrala Episcopala din Baia Mare. Tot acolo a avut loc inmormantarea Arhiepiscopului, in prezenta a numerosi ierarhi, preoti si credinciosi.

In 12 noiembrie, Consiliul Judetean Maramures, in parteneriat cu Asociatia ”Bogdan Dragos” a Urmasilor Nobilimii Maramuresene a organizat, la Casa de Petreceri a Morosenilor din localitatea Oncesti, evenimentul cultural de promovare a traditiilor strabune “Joc in latureni”. La actiunea la care au fost prezenti peste 800 de participanti si unde portul popular sau elemente ale portului popular au reprezentat intrarea la aceasta frumoasa manifestare s-au aflat si membri ai Academiei Romane.

Luna decembrie a adus noi evenimente specifice acestei perioade. Unul dintre ele a fost Iarna Baimareana, organizata de Primaria Baia Mare, care s-a derulat pe intreg cuprinsul lunii decembrie.

Tot in decembrie s-a desfasurat “Craciun in Maramures”, eveniment organizat de Consiliul Judetean. In acest an, manifestarea a cuprins mai multe zile, in care au fost incluse diferite momente cultural-artistice. Punctul culminant a avut loc la Muzeul Satului, unde sute de colindatori au transformat spatiul intr-un cadru unic.

Spre finalul anului, la Sighetu Marmatiei s-a desfasurat ceea de-a 48-a editie a Festivalului de Obiceiuri si Datini de Iarna “Marmatia”, la care au luat parte, la fel ca in fiecare an, mii de participnati.

Vlad HERMAN

Vezi si RETROSPECTIVA: 2016, un an dezastruos pentru sportul baimarean

RETROSPECTIVA administrativ-politica 2016: Ce s-a intamplat anul trecut in judetul Maramures

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 2
Reclame home 2

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 1