Reuniunea Tinerilor Ortodocsi: Mii de persoane la procesiunea de pe strazile orasului (FOTO)

Aproximativ 4.000 de persoane din Romania si alte 11 tari au participat vineri seara la procesiunea de pe strazile orasului, cu ocazia evenimentului Reuniunea Nationala a Tinerilor Ortodocsi.

Marsul a inceput din Parcul Municipal Baia Mare, in varful coloanei aflandu-se tineri imbracati in costum popular si purtand cu ei mai multe icoane.

Pana la Catedrala Episcoala Sfanta Treime, miile de participanti au cantat pricesne si, odata ajunsi la destinatie, a inceput un alt moment de rugaciune, slujba fiind oficiata de mitropolitul Clujului, Andrei Andreicut.

Dupa acest moment, la scena din zona catedralei s-a desfasurat un program artistic muzical sustinut de tineri artisti si Ansamblul National “Transilvania”.

Reuniunea se va incheia sambata dimineata, tot la catedrala, dupa Sfanta Liturghie.

Vlad HERMAN

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 2
Reclame home 2

Related posts

7 Comments

 1. dilau

  prietene the baimarean, peste 4 000 de persoane au participat la procesiunea lui peste – cum ar zice prietenu steko -.acum vreau sa vad cit esti de corect – daca fiecare dintre acestia au lasat macar 3 lei in baia mare e bine sau rau -?.

  Reply
 2. STEKO

  Opriți finanţarea cultelor religioase
  Considerat unul dintre cei mai importanți duhovnici ai Ortodoxiei, Arsenie Papacioc afirmă cu tărie și veselie: Aș desființa catolicismul.

  El susține că ortodoxismul este religia cea dreaptă și că Iisus a fost ortodox, deși știm că ortodoxismul a apărut în 1054 după Hristos – Marea Schismă. Evident, fiecare dintre duhovnicii celorlalte religii susțin același lucru despre religia lor. Un om rațional ar trage ușor concluzia că nu există religie dreaptă din toată mascarada asta. Am zis rațional, atenție!

  Dar Arsenie merge mai departe și spune că el dacă ar avea o putere pe Pământ… le-ar desființa pe toate celelalte… ca oamenii să devină toți ortodocși. Știm că toate religiile propovăduiesc iubirea necondiționată. Dar religiile între ele propovăduiesc ura. Popii propovăduiesc ura între enoriașii lor și enoriașii altor religii. Un om rațional va observa, mai devreme sau mai târziu, aceasta falsă propovăduire a iubirii. Am zis rațional, mare atenție, vă rog!

  Pe planetă sunt vreo 200-300 de milioane de ortodocși, deci Arsenie jignește cu zâmbetul pe față aproape 6 miliarde de religioși. Peste 1 miliard nu au religie – s-au trezit. Cine îngurgitează vorbele acestui duhovnic, are probleme mari de moralitate, cel puțin. Doar pentru că tu te-ai născut într-o țară majoritar ortodoxă și ești ortodox, nu înseamnă că ești în religia cea dreaptă – este o prostie și un om rațional o tratează ca atare. Un îndoctrinat va fi întotdeauna ofensat – el nu gândește, el urmează orbește calea “cea dreaptă” pe care i-o arată alții.

  Religia dezbină oamenii. Îi unește doar pe fanatici împotriva altor fanatici.

  Ca să o spun mai concret, vă povestesc o întâmplare din copilăria mea. Când eram mic avem un grup de prieteni (vecini și rude) cu care mă jucam. Părinții noștri ne-au spus să nu ne jucăm cu copiii pocăiților. Chestia e că și copiii pocăiților primiseră aceleași instrucțiuni de la părinții lor, să nu se joace cu noi. Şi uite așa, de câte ori ne intersectam cu ei, ne priveam unii pe alții ca pe niște leproși. Cred că am avut un singur contact cu unul dintre acei copii – a sărit mingea lângă ei și m-am dus să o iau… unul dintre ei mi-a împins-o și l-am privit în ochi, de parcă vroiam să înțeleg ceva, cât de puțin… un zâmbet scurt, o privire în pământ și a intrat în curte. A dispărut de parca ar fi vrut să-și oprească pornirea de copil – cred ca ar fi vrut să se joace cu noi. Sunt sigur că părinții lui nu îl lăsau. O ură inexplicabilă pe care o primeam cu toții la pachet de la părinți, care la rândul lor o primeau de la popi. De câte ori îi întrebam pe ai mei de ce nu pot să vorbesc și să mă joc cu ei, se fâstâceau și mi-o tăiau cu: A zis popa că sunt pocăiți și să nu vorbim cu ei. Mintea mea de puști își închipuia tot felul de minuni… cum că își terorizează copiii sau că fac ritualuri Voodoo prin casele prin care se adunau… nu pricepeam că e doar o altă religie dintre cele peste 40 de mii. Nu pricepeam că ei doar interpretează aceeași carte, la fel cum fac toate religiile. Nu pricepeam nimic din toate astea, făceam doar presupuneri și acumulam ură. În grupul de joacă al copiilor de ortodocși, dacă voiai să jignești pe cineva îl făceai pocăit, atâta ură exista. Am crescut, iar pe la adolescență mi-am dat seama că religia m-a învățat să-i urăsc pe toți cei care nu sunt de religia părinților mei, fără motiv. Realitatea e că toate religiile te învață să-i urăști pe cei de altă religie.

  Aşa că dragi popi, să nu vă mirați că unii dintre noi am deschis Cutia Pandorei – pachetul ăla de ură, că l-am analizat și că am devenit conștienți de ura sădită de voi. Ura aia se poate îndrepta împotriva voastră. Ați sădit ură, ură primiți!

  PS: Unii vor crede că apăr catolicismul… nu pot să apăr pedofilii și cea mai mare bogată organizație care pretinde că face binefaceri pentru săraci. Vaticanul e o mafie, acum își fac rebranding cu noul Papă, observând că scad în sondaje. Stați liniștiți, toate religiile scad în sondaje, oamenii încep să se trezească. Chiar și în SUA, unde și-au scris pe dolari apartenența la creștinism, sunt peste 20% ireligioși – alte sondaje spun ca peste 36%. Chiar dacă mulți spun că ei cred în Dumnezeu (deiști) au renunțat la religie: “Numărul de americani care nu se identifică cu o religie continuă să crească într-un ritm rapid. O cincime dintre americani – o treime dintre adulții sub 30 de ani – sunt neafiliați unei religii. Unele dovezi sugerează ca cea mai rapida creștere a statusul religios în Statele Unite este “nicio religie”. E o tendință care se răspândește încet, încet peste tot în lume. Unele țări mai dezvoltate au depășit SUA la numărul de ireligioși, unele state europene au chiar peste 80% din populație ireligioasă și o duc bine – sunt popoarele alea pe care visăm noi românii să îi ajungem din urmă și ne întrebăm de ce nu o putem face. Oare de ce? Oare de ce țările ortodoxe sunt cele mai sărace din Europa? Oare de ce? Nu știu, haideți să ne gândim!
  ________

  Reply
  1. ioan

   Prietene Steko, prea lunga si incoerenta divagatia ta. Predici un fel de anarchism incoerent iar acel episod al copilariei tale vizavi de pocaiti este un cadru celebru intre copilul evreu si cel arab palestinian. Aceasta manifestare gen Cantarea Romaniei este o oda indecenta adusa BOR care a derapat ajungand un SRL sustinut de stat.Primarul nostru nu este mai credincios decat ultimul boschetar, va asigur de asta cu certitudine, atat doar ca asemenea ocazii alimenteaza orgoliul de lider. E celebru pt injuraturile sale din primarie, cum isi baga si scoate “organu” din toate partile celor care nu-l satisfac. Toate aceste manifestari nu fac decat sa-i promoveze cultul personalitatii si mania grandorii. Procesiuni, mii de tricouri, ode, imnuri si laude, de asta are nevoie Baia Mare? Vicarul episcopal este o rusine pt cler si de la mitropolitul Bartolomeu Anania ortodoxismul romanesc a derapat ajungand o afacere nerusinata. Trebuie schimbate legile: stopata orice finantare a cultelor, iar cele care nu se pot autofinanta din daniile credinciosilor sa dispara, trebuie oprita opulenta si afisarea unei bogatii ostentative de prost gust, trebuie stopata orice activitate economica a BOR sau impozitata ca orice alt venit realizat, trebuie introdus sub controlul legii BOR si celelalte culte. NIMENI NU POATE FI MAI PRESUS DE LEGE! dar asta nu se va intampla in urmatorii 10-15 ani caci politicienii sunt lingaii cei mai avizi ai dosurilor din sutane, motiv pentru a mai impune cateva taxe care sa fie donate bisericii. Religia este opiumul popoarelor, adevar spus cu multi ani in urma dar este un drog platiti si sustinut de statul aservit. NU SUNT DE ACORD ca din taxele mele sa dea bani cultelor. Astazi BOR in numele lui Christos jefuieste tara asigurand imbuibatilor de clerici un trai pt care mantuitorului i s-ar face rusine. Ce este de facut? de gasit un parlamentar curajos care sa ceara tot ceea ce mentionam mai sus. Suntem un stat laic iar prioritar este interesul public nu cel al unei oligarhii puturoase care jefuieste tara. SECULARIZAREA lui Cuza trebuie aplicata din nou.

   Reply
   1. STEKO

    …prietene Ioane,nu este decit un copy paste din,,opriti finantarea cultelor religioase”,in schimb sint intr-u totul de acord cu tine.Si asta pina nu este prea tirziu!De doi ani ,,cint3intr-una:educatie si sanatate!Si daca vor biserici,n-au decit,dar nu din banii mei,sau din fondul de urgenta a guvernului…(care si aia sint ai…nostri)

    Reply
 3. cristi

  Ce spectacol de prost gust. Uitati-va la fetele adolescentilor si tinerilor din coloana. Sunt adusi cu japca sa umple starzile pentru fala lui Iustin si a primarului. Am privit atenti la ei, bravo pt fotografii ziarmm, cand defilau. In afara de popii grasi si burtosi si sefii administratiei era o procesiune fortata si la care 80% erau din obligatie. marea realizare ortodoxa fiind un fas gandit sa alimenteaza vanitatea unora. Dle primar si PS Iustin ati auzit de cele 7 pacate capitale mentionate in Sfanta Scriptura? le-ati demonstrat din plin. Din banii folositi puteati asfalta trotuarele dintr-un cartier, amenaja doua scoli sau finaliza un parc din cele multe incepute si neterminate. Dar nu, orgoliul si fala v-a determinat sa va doriti sa fiti pe scena , vorbind intr-un limbaj de lemn despre nimic. Acest gen de manifestari ma duce cu gandul la cele din perioada tulbure a istoriei Germaniei, mai urmeaza defilarile de noapte cu torte, vandalizarea redactiilor de presa,interzicerea ziarelor care nu sunt aservite si alungarea carcotasilor.Aceasta permanenta goana dupa fala si preamarire, exclusivitate si nouatate este tipica unor persoane bolnave de egocentrism si narcisism.Consiliul Local s-a descalificat pt ca a girat asa o actiune si ar trebui sa demisioneze de rusine. Totul se putea organzia decent, fara zgomot, fara pam pam-ul desuet realizat. Ati auzit de toleranta si decenta? Nu cred caci pentru cateva titluri de ziare nu ati fi procedat asa. De fapt posturile nationale nu au dat nimic, sau aproape nimic, noroc cu Trinitas si posturile de radio religioase.

  Reply

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 1