Rezervele subterane de apa ale planetei sunt in pericol

Reclame home 1
Reclame home 1

Datele obtinute de la sateliti identifica existenta unei crize a apei in crestere, criza care are potentialul, conform oamenilor de stiinta, de a afecta grav agricultura si de a declansa noi razboaie si crize sociale, conform unui material publicat de site-ul takepart.com citat de Agerpres.

In cadrul unui studiu aparut in revista Nature Climate Change, Jay Famiglietti de la Jet Propulsion Laboratory, din cadrul NASA, prezinta noi date obtinute de la sateliti conform carora, pe masura ce seceta afecteaza diferite regiuni, acviferele majore ale planetei sunt secate intr-un ritm accelerat, cu mult mai rapid decat ritmul de regenerare a acestor rezervoare subterane cu apa pluviala.

„Aproape toate aceste acvifere delimiteaza cele mai importante regiuni agricole ale lumii si sunt principalele responsabile de productivitatea ridicata a acestor regiuni. Pierderea apei freatice va avea ca efect un declin major al productivitatii agricole, cu potentialul de a duce la o explozie a preturilor alimentelor, cu profunde ramificatii economice si politice”, sustine Famiglietti.

Jay Famiglietti atrage atentia de mai multi ani asupra acestei probleme de mediu caruia putini ii acorda atentie. In 2011 el a aparut in „Last Call at the Oasis”, un documentar despre premisele unei catastrofe mondiale a apei. Acest documentar a trecut neobservat insa, ulterior, in contextul secetei devastatoare care a afectat California, avertismentele lui Famiglietti cu privire la pomparea apei freatice intr-un ritm nesustenabil au inceput sa primeasca atentia cuvenita.

Diminuarea rezervelor de apa freatica poate declansa crize si revolte civile, dar si razboaie in anumite regiuni ale planetei unde aceasta resursa este chiar si acum rara, conform cercetatorului de la NASA.

Aceste avertismente sunt sustinute de datele adunate de satelitii din cadrul programului Gravity Recovery and Climate Experiment, program care masoara micile fluctuatii din puterea de atractie gravitationala in anumite regiuni, pentru a determina capacitatea acvifera.

Astfel, conform datelor adunate de satelitul GRACE, din cadrul acestui program, acviferul din nord-vestul Indiei, care alimenteaza doua natiuni intre care exista deja tensiuni, India si Pakistan, pierde aproximativ 17,7 kilometri cubi de apa pe an incepand de anul trecut.

Intr-o alta regiune volatila a planetei, Orientul Mijlociu, acviferul aflat sub parti din Iran, Irak, Siria si Turcia este de asemenea amenintat, pierzand in medie 13 kilometri cubi de apa pe an. Doua dintre cele mai mari rezervoare freatice de pe teritoriul Statelor Unite, acviferul Central Valley din California si acviferul Ogallala, care se intinde de la South Dakota pana in Texas, sunt de asemenea in pericol. Fermele si orasele din aceste zone consuma in total 15,6 kilometri cubi de apa pe an din aceste rezervoare.

Print Friendly, PDF & Email
Reordonat – Reclame home 2

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole