Rezervele valutare ale Chinei au scazut cu 93,9 miliarde de dolari

Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1

euro dolarRezervele valutare ale Chinei, cele mai mari din lume, au inregistrat o scadere record cu 93,9 miliarde de dolari in luna august, in urma interventiilor agresive ale Beijingului pentru a impiedica deprecierea yuanului si stabilizarea pietelor financiare, transmite Reuters citata de Agerpres.

Datele publicate luni de Banca Poporului din China (PBOC) arata ca rezervele valutare ale tarii au scazut luna trecuta cu 93,9 miliarde de dolari, pana la 3.557 miliarde de dolari, comparativ cu 3.650 miliarde de dolari la finele lunii iulie. Chiar daca sunt in continuare cele mai mari din lume, rezervele valutare ale Chinei s-au redus constant dupa varful de 3.990 miliarde de dolari atins in luna iunie 2014, in conditiile in care acumularea ingrijorarilor cu privire la incetinirea celei de-a doua economii a lumii a determinat din ce in ce mai multe companii si investitori sa scoata bani din China.

‘Interventiile frecvente vor diminua rapid rezervele valutare si vor inaspri conditiile de lichiditate de pe piata’, a declarat Zhou Hao, economist sef la Commerzbank in Singapore.

Un semn pozitiv este ca recurgerea la rezervele valutare nu a fost atat de mare pe cat se asteptau unii comentatori care estimau ca rezervele valutare ale Chinei s-au diminuat cu pana la 200 de miliarde de dolari intr-o singura luna. Chiar si asa economistii cred ca reducerea rezervelor a fost, probabil, usor mai mare decat cifra oficiala de 94 de miliarde de dolari avand in vedere impactul pozitiv al evolutiei cursului de schimb al dolarului in raport cu alte valute. Cea mai mare parte a rezervelor valutare ale Chinei sunt in obligatiuni emise de Trezoreria SUA.

Scaderea rapida a rezervelor valutare ale Chinei a venit ca urmare a deciziei surprinzatoare a autoritatilor de la Beijing, care in data de 11 august au devalorizat cu aproape 2% cursul de schimb al yuanului. In replica investitorii au vandut masiv yuani, de tema ca vor urma si alte devalorizari, iar Banca Centrala a Chinei a fost nevoita sa vanda dolari din rezervele sale pentru a evita ca yuanul sa se deprecieze si mai mult in raport cu moneda americana.

In prezent, oficialii chinezi sunt hotarati sa demonstreze ca pietele lor financiare au revenit la normal dupa devalorizarea yuanului si evolutiile volatile de pe pietele bursiere chineze care au provocat turbulente in intreaga lume. Guvernatorul PBOC, Zhou Xiaochuan, a spus ministrilor de Finante si guvernatorilor bancilor centrale din G20, reuniti zilele trecute la Ankara, ca piata financiara chineza a ajuns la finalul fazei de corectie, dupa o crestere accelerata a pretului actiunilor in prima jumatate a anului. In pofida acestor comentarii, pietele bursiere chineze au inchis luni in scadere, dupa un week-end prelungit.

De asemenea, luni, autoritatile chineze au revizuit in jos estimarile privind cresterea economica inregistrata in 2014, precizand ca a doua economie a lumii a inregistrat anul trecut un avans de 7,3% in loc de 7,4% cat s-a anuntat anterior. In acest an economia chineza se indreapta spre cea mai mica crestere din ultimii 25 de ani si multi analisti cred ca ar putea chiar rata tinta oficiala de crestere de 7%.

 

Print Friendly, PDF & Email

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2