Rio de Janeiro: Cea mai veche fosila umana braziliana a fost gasita printre resturile Muzeului din Rio

Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1

Fragmente ale fosilei umane vechi de 12.000 de ani, Luzia, considerata bijuteria colectiei Muzeului national din Rio de Janeiro, distrus de un incendiu la inceputul lunii septembrie, au fost gasite printre daramaturi, a anuntat vineri conducerea institutiei citata de AFP titrate de Agerpres.

„Am gasit practic intregul craniu, iar 80% dintre fragmente au fost identificate si procentul ar putea sa creasca”, a declarat Alexandre Kellner, directorul muzeului. Un fragment de femur a fost de asemenea gasit.

Bijuterie a colectiei Muzeul National din Rio de Janeiro, cu peste 20 de milioane de piese valoroase, Luzia este prima fosila umana descoperita in Brazilia, in 1970, in regiunea Minas Gerais (sud-vest), in timpul unei misiuni conduse de specialista in antropologie Anette Laming-Emperaire.

Plecand de la craniul sau, cercetatorii de la Universitatea din Manchester din Marea Britanie au reusit sa reconstruiasca in format digital chipul sau, care a inspirat ulterior o sculptura expusa in muzeu.

Considerat cel mai important muzeu de istorie naturala din America Latina, Muzeul National din Rio de Janeiro, care a aniversat bicentenarul in luna iunie a acestui an, a fost deosebit de renumit pentru bogatia colectiilor sale de paleontologie.

Fostul palat imperial a adapostit scheletul unui dinozaur descoperit in Minas Gerais, dar si 26.000 de fosile apartinand altor specii disparute, precum tigrul preistoric Smilodon. In plus, in colectia muzeului se afla un meteorit descoperit in secolul al XVIII-lea.

Incendiul violent care a devastat la 2 septembrie Muzeul National din Rio de Janeiro ar fi fost cauzat de un mic balon cu aer cald, din hartie, care a aterizat pe acoperisul cladirii, potrivit ministrul culturii, Sergio Sa Leitao. O alta posibila origine a incendiului ar fi un scurtcircuit. Leitao a calificat incidentul drept o ”tragedie incomensurabila” si a recunoscut ca interventia a venit prea tarziu.

In anul 2018, muzeul, afiliat Universitatii Federale din Rio de Janeiro (UFRJ), a primit doar 10% din bugetul necesar pentru intretinere, conform informatiilor publicate de media locale.

Foto: Indiatimes.com

Print Friendly, PDF & Email
Reordonat – Reclame home 2
Reordonat – Reclame home 2

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole