Risc de tsunami urias pe coasta vestica a Japoniei

Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1

Un eventual seism puternic in Japonia ar putea genera in cateva minute un tsunami gigant de o inaltime ce ar putea atinge pe alocuri 23 de metri, conform primei simulari realizate la solicitarea guvernului pe coasta de vest a Japoniei, unde se afla 11 centrale nucleare, relateaza AFP citata de Agerpres.

Experti desemnati de ministerele Transporturilor si Stiintelor, precum si de biroul prim-ministrului, au analizat comportamentul celor 60 de falii din zonele marine care merg de la Hokkaido pana la Kyushu.

Printre cele 253 de ipoteze studiate, cu seisme probabile de diferite magnitudini, acestia au aratat ce efecte ar avea un cutremur cu magnitudinea 7,9 in Marea Japoniei.

Un astfel de seism presupune un risc de tsunami de 23,4 metri in regiunea Setana, la Hokkaido, intr-o zona de stanci, si de 12 metri la Okushiri, zona locuita.

Mai spre sud, valul ar putea atinge inaltimea de 17,4 de-a lungul prefecturii Aomori si de 15,8 metri pe coastele prefecturii Ishikawa.

In zonele plate locuite in nordul insulei Honshu, cea mai mare din arhipelagul nipon, inaltimea valului s-ar putea ridica la circa zece metri in mai multe locuri din prefectura Akita.

„In cazul in care populatia din zona va resimti un seism puternic, este important sa paraseasca imediat zona”, a spus profesorul Katsuyuki Abe, de la universitatea din Tokyo, presedinte al comisiei.

Simularile arata ca un tsunami ar putea avea o inaltime de pana la 6 metri in cele 11 locuri in care se afla centrale nucleare de-a lungul coastei vestice a Japoniei, care au nu mai putin de 30 de reactoare.

Concluziile raportului ar urma sa fie folosite ca baza de plecare pentru intocmirea de planuri de ajutor optime pentru eventuala evacuare a populatiei si pentru pregatirea unor solutii tehnice pentru ca instalatiile potential periculoase sa nu fie afectate.

 

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 3
Reclame home 3
Reclame home 3

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2