Riscul extrem la care se expun barbatii care vor sa aiba „patratele” si muschi

Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1

patrateleBarbatii care folosesc suplimente pentru cresterea si modelarea masei musculare precum cele cu creatina sau cele care contin hormonul steroid androstenediona sunt cu 177% mai predispusi sa dezvolte cancer testicular decat barbatii care nu iau astfel de suplimente, sugereaza un nou studiu.

Riscurile sunt si mai mari daca barbatii au inceput sa ia suplimentele de la o varsta mai frageda.

Cercetarea se afla in momentul de fata in faza preliminara, dar aceste rezultate ar putea explica aparitia din ce in ce mai frecventa a cancerului testicular la barbati in ultimii ani.

„Daca le-ai folosit de la o varsta prageda, riscul este mai mare. Daca le folosesti pe o perioada mai indelungata, te expui unui risc mai mare. Daca ai folosit mai multe tipuri (n.r. de suplimente), riscul este mai mare”, explica Tongzhang Zheng, unul dintre cercetatorii de la Universitatea Brown din Statele Unite care au participat la elaborarea acestui studiu.

Oamenii de stiinta au ajuns la aceste concluzii dupa au intervievat 900 de barbati americani, dintre care 356 diagnosticati cu cancer testicular. Acestia au fost intrebati cat de des iau supimete, dar si daca fumeaza, consuma bauturi alcoolice sau daca in familie au mai existat cazuri de persoane diagnosticate cu acest tip de cancer.

Dupa ce au luat in considerare toti acesti factori, cercetatorii au descoperit ca barbatii care iau suplimente pentru cresterea masei musculare erau cu 65% mai predispusi riscului de a dezvolta cancer testicular decat cei care nu folosesc astfel de suplimente. Riscul creste la 177% la barbatii care folosesc mai multe tipuri de suplimente. Si barbatii care au inceput sa foloseasca suplimente inainte de varsta de 25 de ani sau cei care au luat suplimente pentru mai mult de trei ani sunt in pericol, conform cercetatorilor.

Science Alert

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 3
Reclame home 3

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2