Risipa de zvonuri: De ce a fost schimbata conducerea Parchetului Maramures si alte chestiuni despre procurori cu notorietate

justitiePentru ca in sistemul de justititie nu se pune mare pret pe transparenta in comunicare, schimbarea conducerii Parchetului de pe langa Tribunalul Maramures, petrecuta in aceasta vara, a dat nastere la zvonuri si teorii fantasmagorice. “Ce-o fi facut Florin Deac de a fost schimbat din functia de prin-procuror? Ceva rau, evident, dar ce?'”.

Scrierea asta – care ar fi fost normal sa vina din partea comunicatorilor procurorilor maramureseni – se vrea explicativa si succinta: N-a fost schimbat pentru ca ar fi facut ceva rau, sau pentru ca ar fi fost niscaiva ordine politice, ci pentru ca asa e legea.

Dupa ce a castigat concursul aferent, Deac a fost numit in functie in iulie 2010, pe perioada maxima admisa de lege: 3 ani. In vara anului 2013, tot conform legii care reglementeaza statutul judecatorilor si procurorilor, lui Deac i s-a prelungit delegarea pe functia de prim-procuror tot pe perioada maxima legala, adica alti 3 ani. Pentru ca, in conformitate cu legea citata mai sus, reinvestirea in functie poate fi facuta o singură data, logic, in vara acestui an la conducerea parchetului de pe langa Tribunal a fost numita sefa procurorilor baimareni (Dana Mirela Borcuti), iar Deac a fost trecut adjunct – de altfel, Deac a solicitat, inca din luna februarie 2016, ca la incetarea mandatului in functia de conducere pe care o detinea sa isi continue activitatea la Parchetul de pe langa Tribunalul Maramures.

Din acelasi registru, urmeaza sa inceteze mandatul de membru in Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) al fostului adjunct al lui Deac, prim procurorul adjunct la Parchetul de pe langa Tribunalul Maramures, Bogdan Gabor. Acesta insa si-a inaintat deja demisia din functie, informand ca dupa incetarea calitatii de membru ales in CSM solicita sa isi continue activitatea la aceeasi unitate de parchet. Daca nu facea asta, ar fi trebuit sa preia functia in care tocmai a fost numit fostul sau sef, Florin Deac.

Cu ceva sansa si foarte mult lobby, Deac nu va sta prea mult in aceasta functie, el depunandu-si dosarul pentru a ocupa unul din cele doua locuri destinate procurorilor de la parchetele de pe langa tribunale de membru ales in CSM – in prezent, aceste locuri sunt ocupate de maramureseanul Bogdan Gabor si Oana Haineala (de la Bacau). Statistic, Deac are cam 35% sanse sa intre in CSM pentru ca s-au depus doar cinci dosare de candidatura pentru aceste doua locuri (ceilalti patru aspiranti fiind Marius Aron – de la  Sibiu -, Felix Banila – de la Bacau -, Andrei Solomon si Nicoleta Stuparu – ambii de la Bucuresti).

In CSM, procurorii sunt reprezentati de cinci membri (unul din partea Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie si cate doi din partea parchetelor de pe langa tribunale si ai parchetelor de pe langa judecatorii). Noua componenta a CSM va fi decisa luna viitoare, prin vot, rezultatele votului urmand sa devina definitive in 19 decembrie 2016.

Catalin VISCHI

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 1

Related posts

1 Comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2