Ritmul de crestere al economiei romanesti, peste cel al vecinilor europeni

Reclame home general
Reclame home general
Reclame home general
Reclame home general
Reclame home general
Reclame home general

Economia romaneasca urmeaza sa inregistreze o crestere solida in al doilea trimestru din acest an, potrivit unui nou raport al bancii grecesti Eurobank, acesta fiind cel mai recent dintr-un sir de estimari care arata ca Produsul Intern Brut al Romaniei va inregistra o crestere puternica in acest an, se arata intr-un articol publicat luni in cotidianul financiar Wall Street Journal, transmite Agerpres.

Desi a fost afectata mai intai de criza datoriilor din zona euro iar, mai recent, de turbulentele de pe pietele emergente provocate de criza din Ucraina, Romania a facut fata turbulentelor din Europa mai bine decat majoritatea tarilor din regiune. Cele mai recente date statistice arata ca Romania a avut cel mai puternic ritm de crestere din Uniunea Europeana, cu o crestere peste asteptari de 3,9% in primele trei luni, dupa ce in 2013, PIB-ul Romaniei a crescut cu 3,5%, iar avansul din 2012 a fost de numai 0,4%.

Ceea ce este cel mai incurajator este faptul ca actuala crestere economica a Romaniei da semne de extindere. In timp ce anul trecut cresterea PIB-ului s-a datorat mai ales exporturilor, gratie unei recolte bune, ultimele cifre demonstreaza ca actuala crestere se datoreaza cererii interne.

Cresterea salariului minim din luna ianuarie a ajutat la stimularea consumului privat, in timp ce productia industriala, mai ales in domeniul productiei de automobile, castiga si ea teren. Cele mai recente date arata ca in luna mai salariile au crescut cu 4,4% comparativ cu anul anterior, in timp ce, in luna aprilie, productia industriala a crescut cu 10,9%.

‘La nivel general, aceste cifre intaresc sperantele referitoare la o crestere economica solida in al doilea trimestru, dupa o crestere anuala de 3,9% in primul trimestru, care s-a datorat in principal productiei industriale si exporturilor’, se arata in raportul Eurobank.

Banca greceasca estimeaza ca pe ansamblul acestui an, PIB-ul Romaniei va inregistra un avans de 3%, in conditiile in care anterior miza pe o crestere de 2,7%.
Eurobank nu este singura care si-a imbunatatit estimarile. In iunie, Banca Mondiala si-a revizuit si ea in sus prognozele pentru economia Romaniei, la 2,8% de la 2,5% anterior. La randul sau, Banca Nationala a Romaniei a semnalat ca va continua cu reducerea dobanzilor, dand astfel de inteles ca redresarea economiei va continua.

Cu toate acestea, autorul articolului din WSJ avertizeaza ca exista in continuare unele riscuri. Agravarea crizei din Ucraina a limitat entuziasmul fata de economia regiunii. De asemenea, redresarea inca anemica din zona euro ar putea tine pe loc cresterea. In plus, desi cererea interna este in crestere, cheltuielile din sectorul public si investitiile private sunt inca la un nivel scazut, ceea ce sugereaza ca Romania mai are multe de facut pana sa se reechilibreze.

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 3
Reclame home 3

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *