Ritmul global de disparitie a padurilor a incetinit in ultimii 25 de ani 

padure copaciSuprafata forestiera a planetei continua sa se reduca, insa aceasta diminuare a ajuns sa se produca intr-un ritm de doua ori mai scazut in cursul ultimilor 25 de ani, potrivit unui raport publicat luni de Organizatia Natiunilor Unite pentru Alimentatie si Agricultura (FAO), informeaza AFP citata de Agerpres.

“Chiar daca la nivel global, intinderea padurilor continua sa se reduca in paralel cu cresterea populatiei si intensificarea cererii pentru hrana si terenuri este sustinuta, rata de pierdere neta a padurilor a scazut cu mai mai mult de 50 % intre 1990 si 2015”, releva documentul FAO.

Acest raport a fost publicat la deschiderea din ziua de luni, 7 septembrie, a celei de a 14-a editii a Congresului mondial forestier, care se va desfasura pana vineri in orasul-port Durban, din nord-estul Africii de Sud.

In ciuda raportului incurajator al FAO, suprafata impadurita a scazut cu 3,1% intr-un sfert de secol, de la 4,128 miliarde de hectare la 3,999 miliarde de hectare la nivel mondial. Un total de 129 de milioane de hectare de padure, o suprafata echivalenta cu cea a Africii de Sud, au disparut din 1990 pana acum, noteaza organizatia.

Cu toate acestea, ritmul de schimbare a incetinit cu peste 50 % intre 1990 si 2015: rata anuala de pierdere neta a padurilor — care tine cont de noile plantatii forestiere — a ajuns de la 0,18 % in 1990 la 0,08% in ultimii cinci ani.

Principalele pierderi au avut loc la tropice, in mod special in America de Sud si Africa, cu toate ca rata in aceste regiuni a scazut semnificativ in ultimii cinci ani, a declarat raportul.

Zona padurilor naturale va continua probabil sa scada, in special la tropice, in principal din cauza defrisarilor agricole, a anticipat FAO.

Cu toate acestea, “din cauza cererii in crestere pentru produse forestiere si serviciile de mediu, zona padurilor plantate ar trebui sa continue sa creasca in anii urmatori”.

Evolutia generala observata este “pozitiva, cu numeroase progrese impresionante in toate regiunile de pe glob”, inclusiv in padurile tropicale cheie din America de Sud si Africa, a declarat directorul general al FAO, Jose Graziano da Silva. “Cu toate acestea, aceasta tendinta pozitiva ar trebui consolidata”, a avertizat el, conform AFP.

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 2
Reclame home 2

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 1