ROBOR la trei luni a urcat la 1,84%, vineri

Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1

ROBOR, rata medie a dobanzii la care bancile romanesti se imprumuta intre ele, a urcat vineri pe piata interbancara la nivelul de 1,84% la trei luni, de la 1,82% joi, reiese din datele Bancii Nationale a Romaniei (BNR), informeaza AGERPRES.

Indicele ROBOR la trei luni a revenit la valoarea din luna noiembrie 2014. Astfel, pe data de 11 noiembrie 2014 indicele se situa la 1,84% pe an. In ceea ce priveste indicele la 6 luni, acesta a ajuns, vineri, la 1,99% pe an, de la 1,94% joi.

Conform datelor BNR, la inceputul anului, ROBOR era la 0,87%.

ROBOR va ramane in urmatoarele trei luni in zona in care se afla acum, dar va avea loc o scadere spre ianuarie, insa nu la nivelul de dinainte, a declarat joi Dorin Badea, director executiv Trezorerie si Piete de Capital la Eximbank.

„Doua evenimente recente ne vor marca urmatoarele luni, finalul de an. S-a intamplat o scurgere a lichiditatii excesive din piata, iar acum este un deficit de lichiditate pe care il vom afla in mod concret la finalul lunii. Banii pot iesi fie catre Trezoreria Statului, prin taxe sau rambursari de obligatiuni, fie catre Banca Centrala prin operatiuni pe piata valutara. Aici au aparut diverse zvonuri si informatii, inclusiv in presa, am vazut cursul foarte stabil din punct de vedere al miscarilor in sus.

Deci, avem un deficit de lichiditate, o schimbare de mediu, si o crestere a dobanzii la facilitatea de depozit, respectiv o ingustare a canalului de dobanzi prin decizia de politica monetara. Aceste doua lucruri, impreuna, duc la modificarea ratei ROBOR in apropierea ratei de politica monetara”, a spus Badea, adaugand ca se asteapta ca ROBOR sa ramana in urmatoarele 3 luni in zona in care se afla acum si sa scada spre ianuarie, dar nu la nivelul de dinainte.

Print Friendly, PDF & Email
Reordonat – Reclame home 2
Reordonat – Reclame home 2

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole