Rohani: Iranul isi va consolida capacitatile militare, inclusiv balistice

home camp 0
home camp 0
home camp 0
home camp 0
home camp 0
home camp 0
home camp 0

Presedintele iranian Hassan Rohani a declarat vineri ca tara sa isi va consolida capacitatile militare si balistice in pofida criticilor din partea SUA si a Frantei, in timpul unei parade a fortelor armate iraniene ocazionate de marcarea declansarii razboiului dintre Irak si Iran in 1980, potrivit AFP, informeaza AGERPRES.

“Fie ca doriti sau nu, ne vom consolida capacitatile militare necesare in materie de descurajare. Nu numai ca vom dezvolta rachetele noastre, dar si fortele noastre aeriene, terestre si maritime. Nu vom cere nimanui permisiunea pentru a ne apara patria”, a afirmat el intr-un discurs transmis in direct la televiziunea de stat.

Iranul a dezvoltat un vast program balistic in ultimii ani, aspect ce ingrijoreaza SUA, dar de asemenea si Arabia Saudita, principalul sau rival in regiune, unele tari europene, inclusiv Franta, precum si Israelul, inamicul sau declarat.

Teheranul afirma ca programul sau balistic este doar defensiv. “Puterea noastra militara … nu este conceputa pentru a ataca alte tari”, a insistat Rohani.

La actuala reuniune a Adunarii Generale a ONU, ce se desfasoara saptamana aceasta la New York, presedintele american Donald Trump a denuntat acordul nuclear cu Iranul si programul sau balistic.

Pe un ton mai moderat, presedintele francez Emmanuel Macron, la unison cu liderii altor tari europene, s-a pronuntat in favoarea acordului nuclear dintre Iran si marile puteri, dar a afirmat ca acest acord nu este suficient si ca Iranul trebuie obligat sa-si diminueze programul balistic si sa-si limiteze activitatile in regiune.

Presedintele Rohani a respins orice schimbare in ceea ce priveste pozitia politica a tarii sale in regiune. “Fie ca doriti sau nu, vom apara popoarele oprimate in Yemen, Palestina si Siria”, a declarat el. Iranul sustine regimul sirian, precum si gruparile islamiste palestiniene si rebelii houthi din Yemen.

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 1
Reclame home 1