Romaltyn a plantat stejari si paltini in zona Fersig (FOTO)

Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2

Societatea Romaltyn Mining din Baia Mare a initiat un parteneriat cu Directia Silivica Maramures si Facultatea de Resurse Minerale si Mediu din cadrul Centrului Universitar Nord, pentru o actiune de impadurire.

Conducerea Romaltyn a dorit sa inceapa actiunile concrete, in folosul comunitatilor maramuresene si baimarene, cu reimpadurirea unei suprafete de teren, deoarece este sezonul adecvat, iar actiunea are si componenta de ecologizare, activitatea principala a societatii baimarene.

Directia Silvica a pus la dispozitie un teren de 1,6 hectare in localitatea Fersig, santierul de impaduriri Bavna, zona protejata ce face parte din situl Natura 2000. La sfarsitul saptamanii trecute, peste 40 de studenti si angajati ai Romaltyn au ajuns la parcela ce urma sa fie impadurita, la primele ore ale diminetii.

Silvicii au tinut un instructaj de protectia muncii privind tehnica de plantare, dupa care, in grupuri de cate patru tineri, a inceput operatiunea. Au fost plantati arbori din speciile stejar si paltin. La opt randuri de stejar, unul de paltin. Viitoarea parcela de padure va fi vizibila, pe teren, peste circa sase-sapte ani.

Studentii, coordonati de lector dr. ing. Irina Smical, au inceput cu entuziasm activitatea si cu dorinta ca parcela de padure sa fie o mica oaza de aer curat, intr-o lume in care protectia mediului este la capatul listei preocuparilor celor care decid.

Au participat activ si cei din conducerea Romaltyn. Sergiu Chirca, administratorul firmei si Mircia Bizo, directorul executiv, au luat harletul si au sapat gropi, au pus puietii, au mers pe randuri, cot la cot cu studentii. A fost o experienta utila, frumoasa, entuziasmanta, ce le-a adus aminte de studentie.

“Un proiect mare, cum este Romaltyn, trebuie sa includa si dimensiunea sociala, de mediu si ceea ce tine de integrarea in comunitate. Romaltyn, in sine, este un proiect de mediu, ce isi propune sa rezolve o mare problema de poluare, prin ecologizarea unui iaz de steril. In acelasi timp ne-am propus, in paralel, sa participam alaturi de comunitate la astfel de actiuni, precum cea de astazi.

Impreuna cu mediul universitar, impreuna cu studentii de la centrul Universitar Nord, in colaborare cu Directia Silvica Maramures, astazi am inceput sa plantam arbori. Este o prima experienta de acest fel, o prima colaborare cu Directia Silvica si ne propunem sa continuam aceste actiuni, cel putin in fiecare primavara sa venim sa extindem aceasta zona. E o actiune frumoasa, la care au fost receptivi toti participantii’’, a declarat Sergiu Chirca.

La randul sau, Mircia Bizo a apreciat entuziasmul celor care au venit in teren si a subliniat componenta de ecologizare a activitatii societatii.

“Am dori sa ne facem intelesi de catre comunitatea baimareana, din care si noi facem parte, ca la finalul activitatii noastre vom pune la dispozitia comunitatii peste 160 de hectare de teren ecologizat. Adica, pentru noi, ecologizarea este foarte importanta si face parte integranta din activitatea curenta. Eu sunt increzator ca pana la urma ratiunea va triumfa, argumentele tehnice vor fi cele care vor fi luate in considerare, astfel incat sa ne putem duce la bun sfarsit proiectul”, a spus Bizo.

Reprezentantul Directiei Silvice a apreciat actiunea si a spus ca doreste ca acest parteneriat cu Romaltyn sa continue pentru mai binele comunitatilor maramuresene, baimarene.

Din partea Centrului Universitar Nord, Irina Smical a spus ca studentii au venit cu entuziasm si cu dorinta de a vedea cum va creste o padure, o sursa de aer curat intr-o lume poluata.

“Multumim Romaltyn-ului pentru invitatia facuta, de a participa la actiunea de impadurire. Ceea ce facem acum se potriveste foarte bine specializarii noastre, ingineria mediului. Avem un curs intitulat reabilitarea siturilor degradate, iar studentii au cunostintele necesare pentru astfel de activitati, de aceea au acceptat cu bucurie invitatia pentru a pune in practica cunostintele acumulate.

De altfel, in cadrul Universitatii avem un club studentesc unde se desfasoara activitati, de la manifestari stiintifice, la activitati practice, benevole, voluntare”, a spus Irina Smical, cadru didactic al Universitatii baimarene.

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 1

Related posts

Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2