Romania a atins un nivel de absorbtie a fondurilor UE de 34% in 2013

Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1

Romania a atins un nivel de absorbtie a fondurilor europene de aproximativ 34%, in 2013, sumele decontate de Comisia Europeana ajungand la 2,88 miliarde euro, fata de intreaga perioada cuprinsa intre anii 2007 si 2012, cand a fost atrasa o suma de 2,2 miliarde euro, arata un studiu KPMG privind rata de absorbtie a Fondurilor Structurale si de Coeziune ale Uniunii Europene realizat in tarile din Europa Centrala si de Est (ECE), transmite Agerpres.

“Desi in anul 2013 s-a inregistrat o imbunatatire semnificativa in rata de absorbtie a fondurilor UE, Romania inca se afla in urma altor tari membre din perspectiva ratei de absorbtie, manifestand insa o tendinta pozitiva de recuperare a decalajului in perioada 2007-2013. Cu toate acestea, exista semnale ca anul 2014 va fi mai bun decat 2013, ca rezultat al progreselor recente inregistrate de Programul Operational Sectorial de Transport si Programul Operational Sectorial Cresterea Competitivitatii Economice”, arata studiul.

alocat lor pentru perioada de programare. La sfarsitul anului 2013, programele cuprinse in Cadrul Strategic National de Referinta al Bulgariei si Ungariei au aratat cel mai ridicat coeficient de contractare, cuprins intre 112% si 106%. Cel mai mare progres s-a inregistrat in Ungaria.

Potrivit studiului, la sfarsitul anului 2013, tarile cu rata cea mai redusa de contractare au fost Slovacia si Romania, iar tarile Baltice au prelut conducerea.

Un important factor care indica nivelul real al gestionarii fondurilor UE este diferenta dintre sumele contractate si sumele platite.

“Cu cat este mai mica diferenta dintre acesti doi factori cu atat sunt mai eficient gestionate fondurile UE din perspectiva distributiei reale a acestora. Estonia este lider in ceea ce priveste distributia fondurilor UE, cu o diferenta de doar 19% intre sumele contractate si sumele platite. Lituania a obtinut, de asemenea, rezultate bune (25%). Cele mai mari diferente intre sumele contractate si cele platite sunt inregistrate in Bulgaria (58%) si Romania (57%)”, se arata in raport.

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 2
Reclame home 2

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1