Romania a atras 26% din fondurile europene alocate prin POPAM 2014-2020

PNL

Romania a atras aproape 60 de milioane de euro din fondurile europene alocate prin Programul Operational pentru Pescuit si Afaceri Maritime (POPAM) 2014-2020, ceea ce reprezinta o rata de absorbtie de aproximativ 26%, informeaza AGERPRES.

“Pana in prezent, am absorbit o suma care se cifreaza la 59,22 milioane de euro, este echivalenta cu un procent de peste 26% din program, in contextul in care suntem acum in al treilea an de implementare si avem ca orizont de timp 2023. Este important ca pana acum am reusit sa evitam dezangajarea, cu toate dificultatile pe care le-a adus implementarea programului si cu startul tarziu pe care l-am avut, din cauza adoptarii tarzii a regulamentului si ulterior cu adoptarea abia in noiembrie 2015 a programului operational, dar perspectivele sunt optimiste. Am evitat si vom evita in continuare dezangajarile, nu avem risc, pentru ca avem plati deja efectuate”, a declarat, miercuri, pentru AGERPRES, Eduard Diaconeasa, sef serviciu Programare, Metodologie si Monitorizare, Autoritatea pentru Management din cadrul POPAM.

Romania are o alocare financiara de 168,42 de milioane de euro din partea Fondului European Pescuit si Afaceri Maritime in perioada 2014-2020, la care se adauga 55,28 de milioane de euro de la bugetul national.

Reprezentatul AM-POPAM a precizat ca masura cea mai accesata in actuala programare a fost cea de investitii productive in acvacultura.

“Masura cea mai accesata este cea de investitii productive in acvacultura, care, de altfel, este masura vedeta a programului, dar care vine sa raspunda la principala problema a sectorului si anume faptul ca din productia interna reusim sa acoperim undeva la 15% din consum intern si atunci prioritatea pentru noi este sa crestem productia, iar sursa de crestere a productiei o reprezinta acvacultura”, a spus Diaconeasa.

La polul opus, din cauza conditiilor de finantare, au fost mai multe masuri care nu au beneficiat de nici macar o cerere de depusa, iar acestea vizau si suport financiar din partea pescarilor.

“Este vorba in special de masurile pe prioritatea 1 – Pescuit. Se stie ca pescarii nu au disponibilitati financiare. In conditiile in care un proiect presupune cofinantare din partea pescarilor, este dificil sa gaseasca forta financiara pentru a realiza si implementa astfel de proiecte. Aici avem cea mai mare problema cu absorbtia”, a explicat Diaconeasa.

POPAM 2014-2020 a fost structurat pe 6 prioritati ale UE, iar in cadrul acestora Romania a cuprins 29 de masuri.

AM-POPAM si Ministerul Agriculturii au organizat joi, la Indagra, o conferinta de promovarea a POPAM.

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 1