Romania a exportat, anul trecut, 12 milioane de tone de cereale in UE si tari terte; incasarile au depasit 2,2 miliarde de euro

Reclame home 1
Reclame home 1

Romania a exportat anul trecut in tarile Uniunii Europene si in state terte peste 12 milioane de tone de cereale, cu un milion de tone mai mult fata de anul precedent, incasarile depasind 2,2 miliarde de euro, potrivit datelor furnizate de Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, la solicitarea AGERPRES.

In 2018, cele mai importante destinatii de export au fost Spania, Egipt, Italia, Arabia Saudita, Iordania, Germania si Libia.

In anul anterior, Romania exportase 11 milioane de tone de cereale, in valoare de aproximativ 2 miliarde euro, iar printre tarile unde au ajuns cerealele romanesti in 2017 se numara Spania, Egipt, Italia, Turcia, Iordania, Arabia Saudita, Libia si Maroc.

Pe de alta parte, importurile de cereale au totalizat anul trecut 1,4 milioane de tone, iar sumele cheltuite s-au ridicat la 320 de milioane euro. Cele mai mai cantitati de cereale din import au provenit din Bulgaria si Ungaria.

„Sa nu uitam ca Romania este tara de tranzit si, undeva, aceste importuri nu raman in Romania ci ies, sub forma de export, prin terminalul de la Constanta”, au explicat reprezentantii MADR.

In 2017, cantitatea de cereale importata a fost mai mare cu 64% fata de anul trecut, respectiv 2,3 milioane de tone, valorand 450 milioane euro. Aceste cantitati au provenit, preponderent, din Ungaria si Bulgaria, Romania fiind, de asemenea, tara de tranzit.

Datele Institutului European de Statistica – Eurostat – dar si cele ale INS au confirmat ca Romania a ocupat anul trecut locul 3 in Uniunea Europeana, dupa Franta si Germania, la productia de cereale, cu o recolta totala de 31,187 milioane de tone, din care productia de cereale paioase din vara a reprezentat in jur de 12 milioane de tone.

La porumb boabe, Romania a fost in 2018 pentru al doilea an consecutiv pe prima pozitie din UE, cu o recolta totala de aproape 19 milioane de tone, in crestere cu aproape 33% fata de 2017 si un randament de 7,8 tone/hectar, devansand serios Franta, care a obtinut 12,59 milioane de tone anul trecut.

In ceea ce priveste productia de grau, tara noastra ocupa anul trecut pozitia a 4-a in UE, cu 10,27 milioane de tone, un plus de 2,36% fata de 2017 si o medie de 4,8 tone/ha, desi a fost un an greu, in care agricultorii s-au confruntat cu fenomene meteo extreme. Recolta de floarea soarelui a urcat la 3,35 milioane de tone in 2018, fiind mai mare cu 15,01% fata de 2017, la un randament de 2,9 tone/ha. Aceste date pozitioneaza Romania din nou pe primul loc in UE.

Potrivit datelor Institutului National de Statistica, anul trecut, Romania a fost pe primul loc la productia de porumb boabe si de seminte de floarea soarelui atat la suprafata cultivata cat si la productia realizata, iar la grau pe locul patru la suprafata cultivata, dupa Franta, Germania, Polonia si tot pe patru la productia realizata, dupa Franta, Germania si Regatul Unit. La cartofi, Romania a ocupat locul patru la suprafata cultivata, dupa Polonia, Germania, Franta si locul sapte la productia realizata, dupa Germania, Franta, Polonia, Olanda, Regatul Unit si Belgia.

Print Friendly, PDF & Email
Reordonat – Reclame home 2

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole