Romania a exportat in primul semestru produse in suma de 131,7 milioane de dolari in Emiratele Arabe Unite

Reclame home general
Reclame home general
Reclame home general
Reclame home general
Reclame home general
Reclame home general

Emiratele Arabe Unite (EAU) reprezinta pentru Romania unul dintre cei mai importanti parteneri comerciali, dar si cu potential investitional, din zona Golfului, volumul schimburilor comerciale bilaterale atingand valoarea de 151,26 milioane dolari in prima jumatate a acestui an, conform datelor furnizate de Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comert si Antreprenoriat (MECMA), informeaza AGERPRES.

“EAU ocupa un loc special prin prisma pozitiei deosebite ce o detine in regiune. In prima jumatate a anului in curs, volumul schimburilor comerciale bilaterale a atins valoarea de 151,26 milioane dolari, din care 131,72 milioane dolari export romanesc.

Tendinta actuala a exporturilor este una pozitiva, inregistrand o usoara crestere fata de aceeasi perioada din 2018”, potrivit datelor furnizate de MECMA, la solicitarea AGERPRES.

Principalele categorii de produse romanesti exportate pe piata emirateza sunt masini, aparate si echipamente electrice, instrumente si aparate optice, articole din lemn, mobila, produse minerale, cereale, furaje, produse din fonta, fier sau otel.

Totodata, principalele importuri constau in produse chimice organice, articole din metale comune, masini, aparate si echipamente electrice.

In scopul aprofundarii relatiilor economice si comerciale ale Romaniei cu Emiratele Arabe Unite, in programul de promovare a exporturilor, gestionat de Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comert si Antreprenoriat, s-au prevazut in acest an organizarea de misiuni economice si participarea cu pavilion national la o serie de expozitii si targuri internationale in Emiratele Arabe Unite, precum: misiunea economica a producatorilor romani din industria cosmeticelor la manifestarea expozitionala “Beauty World Middle East Dubai 2019”, unde principalele produse promovate de firmele romanesti au fost creme si uleiuri pentru fata si corp, suplimente alimentare, machiaje si alte produse cosmetice; misiunea economica a producatorilor romani de tehnica militara, organizata in marja manifestarii expozitionale “IDEX – NAVEX Abu Dhabi 2019”, cel mai important eveniment dedicat industriei si serviciilor de aparare si securitate din Orientul Mijlociu. Editia din acest an, cu numarul 25, a fost organizata pe o suprafata de 140.000 mp si a reunit peste 1.300 de expozanti locali si internationali.

De asemenea, Romania a participat cu stand national la expozitia “GULFOOD Middle East”, cel mai important eveniment dedicat sectorului alimentar din Orientul Mijlociu si una dintre cele mai mari expozitii de acest gen din lume, precum si la manifestarea expozitionala “Middle East Electricity”, destinata firmelor care activeaza in domeniul electrotehnic (electricitate, iluminat, sectorul nuclear etc.). Principalele produse si servicii promovate de expozantii romani prezenti la acest eveniment, au fost tablouri electrice de joasa si medie tensiune, dulapuri de automatizare, transformare, confectii metalice, accesorii si cabluri electrice, sisteme de iluminat cu led, motoare electrice anti explozive, generatoare, sisteme SCADA si de automatizare pentru sectorul energetic, inginerie si software industrial a sistemelor electrice si alte servicii conexe, servicii de proiectare si instalare masini si echipamente industriale pentru sectorul petrolului si gazelor naturale.

Pana la finele anului, Romania urmeaza sa fie prezenta cu pavilion national la urmatoarele expozitii internationale organizate in Emiratele Arabe Unite: “Gitex Tehnology Week”, destinata companiilor din sectorul IT&C, “INDEX” – destinata producatorilor de mobilier si produse de design interior, “MENOPE” – targ, expozitie dedicata produselor bio-organice.

Potrivit reprezentantilor MECMA, relatiile comerciale traditionale dintre Romania si Emiratele Arabe Unite au sporit interesul companiilor romanesti pentru piata emirateza, multe dintre acestea optand pentru infiintarea de societati comerciale, in principal in emiratele Dubai si Abu Dhabi, cu precadere in IT&C, comert general, constructii, imobiliare, managementul deseurilor, prestari servicii.

Conform datelor publicate de Oficiul National al Registrului Comertului, la data de 31 iulie 2019, Emiratele Arabe Unite se plasau pe locul 41 in clasamentul pe tari de rezidenta a investitorilor in societati comerciale romanesti cu participare straina la capitalul social, cu o valoare totala a capitalului social subscris, exprimat in echivalent valuta, de 35 milioane euro si un numar de 403 societati.

Printre investitorii din EAU prezenti in Romania se afla DP World, actionar unic al Constanta South Container Terminal (CSCT) SRL, si Al Dahra Agriculture, care a preluat compania Agricost Braila. Al Dahra isi desfasoara activitatea in domeniul productiei si comercializarii cu amanuntul a florilor si plantelor naturale, a materialului saditor pentru plante si pomi, a ingrasamintelor naturale si a materialelor pentru reabilitarea terenurilor agricole etc.

Relatiile diplomatice dintre Romania si EAU au fost stabilite la 1 august 1989. Ambasada Romaniei la Abu Dhabi a fost deschisa in iunie 1990, iar in martie 1991 a fost acreditat primul ambasador rezident. EAU a deschis ambasada sa din Bucuresti in decembrie 2004, potrivit informatiilor de pe site-ul Ministerului Afacerilor Externe.

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 3
Reclame home 3

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *