România a gestionat slab perioadele bune, dar a performat când i-a ajuns cuțitul la os

Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1

România a avut în al doilea trimestru din 2020 a patra cea mai mică creștere a datoriei publice raportate la PIB dintre statele membre UE față de trimestrul anterior dar s-a situat la media UE dacă raportarea se face față de același trimestru al anului precedent, potrivit datelor publicate de Eurostat conform cursdeguvernare.ro.

Am fost campioni europeni detașați la deficit bugetar în trimestrele anterioare declanșării pandemiei, după care, în pofida gestiunii bune din punct de vedere al finanțelor publice în criză, rezultatul nu a mai putut fi îmbunătățit decât la nivelul de declin mediu pe UE într-o situație de criză.

Simplificat, ca de obicei, am gestionat mai slab perioadele bune și ne-am arătat mai performanți doar atunci când ne-a ajuns cuțitul la os. Pentru referință, în T3 2020, cel mai slab în urma noastră a stat Ungaria (-3,4% din PIB comparativ cu -5,9% în cazul României), Polonia a avut -0,9% din PIB, Cehia -0,3% din PIB iar Bulgaria a consemnat excedent de 0,8% raportat la PIB.

Preocupată anterior crizei să adopte moneda unică europeană, Bulgaria a ajuns chiar, în T4 2020, să urce excedentul bugetar la +3,1%, ceea ce a ajutat-o să coboare în T1 2020 la doar -0,7% iar în T2 să se oprească la -5,7%. Pentru că a performat ÎNAINTEA CRIZEI, deși a avut rezultate mai ceva mai slabe decât noi ÎN CRIZĂ, deficitul lor a rămas undeva spre jumătate față de al nostru (-5,7% față de -11,1%).

Una peste alta, am rămas (încă) pe poziția a șasea în clasamentul celor mai mici datorii publice din UE cu 41,1% din PIB, valoare ceva mai mare față de Cehia sau Suedia dar sub cea consemnată de Ungaria sau Polonia, toate plasate în afara Zonei Euro. Problema mare fiind să nu mai creștem în continuare deoarece dobânzile la care ne putem împrumuta nu ne avantajează deloc (chiar dacă au scăzut sub 3,5%).

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 3
Reclame home 3

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2