Romania a importat peste 88.300 de tone de flori, in 2016; principalul furnizor, Olanda

Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1

Romania inregistreaza de la un an la altul record dupa record la importul de flori, in conditiile in care, numai in anul 2016, cantitatea adusa de pe pietele externe a totalizat 88.325 de tone, iar exporturile au fost de peste 50 de ori mai mici, potrivit datelor publicate pe site-ul Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR), informeaza AGERPRES.

Astfel, in perioada 2014 – 2016 valoarea importurilor de flori a crescut de la 75 de milioane de euro la 97 milioane de euro, in timp ce exporturile au ramas la un nivel de 2,9 milioane de euro.

De asemenea, suprafata cultivata cu flori in spatii protejate s-a injumatatit in ultimii ani, ajungand la 52 de hectare, dupa un varf de 117 hectare inregistrate in 2013. Productiile realizate s-au obtinut cu preponderenta in 12 judete, respectiv in Ilfov, Alba, Dambovita, Maramures, Prahova, Mures, Dolj, Giurgiu, Calarasi, Satu Mare, Bacau si Iasi, releva datele publicate pe site-ul MADR.

Principalul furnizor de flori al Romaniei este Olanda, lider mondial in domeniu, cu o intindere mai mica de cinci ori decat a tarii noastre si o suprafata agricola de aproape sapte ori mai mica, dar care se remarca de zeci de ani prin traditie si inovatie.

Cel mai mare exportator de flori si plante din lume produce anual 4,32 miliarde de bulbi de lalele, 80% dintre acestia fiind comercializati la nivel mondial. De asemenea, din 1.800 de soiuri de noi plante intrate pe piata europeana, 65% sunt olandeze. Pe langa lalele, din Olanda sunt adusi, in special, trandafiri, garoafe, orhidee crizanteme si gladiole.

Ca trendsetter global in comertul cu flori si campioana a cercetarii si tehnologiei in domeniul serelor, Olanda organizeaza la Bucuresti, de noua ani, o competitie unica ce marcheaza dezvoltarea sectorului floristic din Romania. In tot acest timp a incurajat performanta in domeniu, a inspirat noi generatii de floristi si a ajutat la dezvoltarea unor modele de afaceri de succes.

„Am stabilit, deja, o traditie, prin a sarbatori cu aranjamente florale Ziua Nationala a Olandei, ziua Regelui nostru. Si motivul pentru care facem acest lucru este, desigur, nu doar pentru faptul ca suntem Tara Lalelelor, ci si pentru ca vrem sa va aratam cum functioneaza afacerea cu flori in Olanda, deoarece ne dorim sa profesionalizam acest sector si in Romania. Acest eveniment ne aduce, de asemenea, oportunitatea de a combina doua aspecte importante si puternice ale celor doua tari: creativitatea romaneasca si simtul olandez pentru structura si coerenta”, a declarat Stella Ronner-Grubačić, ambasadorul Olandei la Bucuresti, in cadrul celei de-a IX-a editii a Concursului National de Aranjamente Florale.

Fiecare dintre cei 54 de concurenti au avut la dispozitie o ora si acelasi set de flori si accesorii pentru a-si demonstra talentul in elaborarea unui aranjament de masa pentru o petrecere in aer liber. Elementul de noutate al concursului a fost reprezentat de punerea la dispozitie a doua vase pe care concurentii au fost invitati sa le conecteze intr-un mod creativ, sarbatorind, astfel, colaborarea dintre Olanda si Romania.

Marele premiu – o excursie in Olanda si o vizita la Bursa de Flori – a fost castigat de Madalina Lazar (Madalina Mocanu Design), o tanara antreprenoare, pasionata de domeniu si consacrata ca unul dintre cei mai apreciati designeri florali din Romania.

Locurile II si III au fost ocupate de Florinela Solomon (Maison Dadoo) si Cosmina Janina Dumitrache (Flora Studio), iar mentiunile au mers catre Mihaela Matei (Eltung Impex), Alina Nicolae (Ali Design) si Mirela Nita.

Print Friendly, PDF & Email
Reordonat – Reclame home 2
Reordonat – Reclame home 2
Reordonat – Reclame home 2

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole