Romania, absorbtie a fondurilor europene sub cea consemnata in Bulgaria sau Cehia

Romania a atras, pana la finalul anului trecut, circa 17 miliarde euro, din cele 18,8 miliarde euro alocate in exercitiul 2007-2013, inregistrand astfel cea mai scazuta rata de absorbtie, de 90,4%, cu circa 5 puncte procentuale sub nivelul consemnat de alte state precum Bulgaria, Republica Ceha, Estonia, Letonia, Lituania, Polonia, Slovacia, Slovenia si Ungaria, se arata intr-un raport publicat de Banca Nationala a Romaniei (BNR), informeaza AGERPRES.

‘Aproximativ doua treimi din aceste sume au fost relativ uniform repartizate (aproape 4 miliarde euro in fiecare caz) pentru finantarea unor proiecte vizand trei domenii majore: dezvoltarea infrastructurii de transport, protectia mediului (in principal, lucrari de extindere si modernizare a sistemelor de apa, lucrari de dezvoltare a sistemelor integrate de management al deseurilor), precum si dezvoltarea infrastructurii educationale, a celei pentru formare profesionala continua si dezvoltarea microintreprinderilor.

Restul fondurilor atrase au fost directionate catre educatia si formarea profesionala a fortei de munca (inclusiv in mediul rural), dezvoltarea incluziunii sociale, respectiv eficientizarea activitatii economice (inclusiv prin finantarea unor proiecte de cercetare-dezvoltare)’, se arata in document.

Potrivit acestuia, in noul exercitiu financiar, intrarile au fost reprezentate pana in prezent doar de avansuri, nefiind disponibile informatii cu privire la utilizarea acestor sume.

“Absorbtia scazuta a fondurilor structurale si de coeziune a antrenat un cost de oportunitate din perspectiva convergentei economiei romanesti, in conditiile in care s-a observat ca regiunile cu rate mai ridicate de absorbtie in perioada 2007-2014 au, de regula, un ritm mai alert de dezvoltare. Programele dedicate acumularilor de capital fizic si dezvoltarii celui uman, pilonii cresterii potentialului economiei, au consemnat cele mai scazute rate de absorbtie (87% la sfarsitul anului 2016).

Rezultatul poate fi atribuit, in parte, performantei modeste a sectorului public, investitiile finantate cu fonduri europene reprezentand 1% din PIB in perioada 2007-2014, comparativ cu o medie de aproape 2% in celelalte state din grupul NSM10 (Bulgaria, Republica Ceha, Estonia, Letonia, Lituania, Polonia, Slovacia, Slovenia si Ungaria — n. r.)”, mentioneaza sursa citata.

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 2
Reclame home 2

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 1