Romania ar putea ajuta tarile sarace cu aproximativ 9,7 milioane de euro

Reclame home general
Reclame home general
Reclame home general
Reclame home general
Reclame home general
Reclame home general

baniRomania ar putea participa la fondul de ajutorare a tarilor sarace, administrat de Fondul Monetar International (FMI), cu aproximativ 9,76 milioane euro, se arata intr-un proiect de lege publicat pe site-ul Ministerului Finantelor Publice, transmite Agerpres.

“Se aproba participarea Romaniei la fondul Poverty Reduction and Growth Trust (PRGT), administrat de Fondul Monetar International, cu o contributie in suma de 7.571.246 DST (aproximativ 9,76 milioane euro — suma calculata la cursurile anuntate marti de BNR, n. r.), reprezentand cota parte ce ii revine in cadrul celei de-a doua runde de distribuire a profitului suplimentar obtinut in urma operatiunilor de vanzare de aur ale Fondului Monetar International, efectuate in perioada septembrie 2009 — decembrie 2010”, se arata in document.

Banca Nationala a Romaniei este insarcinata cu aducerea la indeplinire a prevederilor prezentei legi.

Potrivit expunerii de motive, in urma repetatelor solicitari adresate de directorul general al Fondului Romaniei, de a sprijini finalizarea cu succes a acestei a doua runde de distribuire a profitului suplimentar, BNR a initiat consultari cu autoritatile romane in privinta oportunitatii participarii tarii noastre la initiativa mentionata, subliniind ca sprijinirea eforturilor FMI de ajutorare a statelor sarace ar da un semnal pozitiv important in plan extern cu privire la imbunatatirea perspectivelor macroeconomice ale Romaniei si, nu in ultimul rand, ar reprezenta un gest de solidaritate, in conditiile in care tara noastra a beneficiat de-a lungul timpului de un suport financiar consistent din partea Fondului.

“Totodata, contributia Romaniei va fi contabilizata in contul asistentei oficiale pentru dezvoltare a Romaniei si angajamentului tarii noastre ca volumul asistentei pentru dezvoltare sa atinga o tinta de 0,33% din VNB (venit national brut) pana in anul 2015. BNR a comunicat FMI reactia favorabila exprimata de autoritatile romane, in ceea ce priveste propunerea de a contribui la finantarea PRGT, prin cedarea cotei ce ii revine in urma celei de a doua runde de distribuire a profitului suplimentar obtinut din vanzarile de aur ale Fondului. Totodata, avand in vedere necesitatea adoptarii unei decizii finale pe cale legislativa, a solicitat transferul temporar al sumei respective intr-un cont intermediar administrat de Fond, pana la finalizarea procedurilor legislative interne”, informeaza documentul citat.

In data de 23 octombrie 2013, FMI a confirmat transferul sumei de 7.571.246 DST in contul intermediar administrat de Fond.

“Avand in vedere ca suma mentionata ar fi reprezentat un venit suplimentar neasteptat, aceasta nu a fost luata in calcul la intocmirea bugetului de venituri si cheltuieli al BNR si nici la elaborarea prognozei veniturilor bugetare ale Romaniei ce stau la baza strategiei fiscal-bugetare sau a legii bugetare anuale. In consecinta, prin cedarea acestei sume nu se intrevede nici un impact asupra elementelor care au stat la baza constructiei bugetului de stat consolidat, in sensul ca nu afecteaza veniturile bugetare previzionate, insa implica un cost de oportunitate in valoare egala cu suma suplimentara ce ar fi fost virata la bugetul de stat pe seama majorarii cotei de 80 la suta din veniturile nete ale BNR”, se precizeaza in expunerea de motive.

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 3
Reclame home 3

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *