Romania are 386 de produse traditionale atestate

Reclame home general
Reclame home general
Reclame home general
Reclame home general
Reclame home general
Reclame home general

magiunuri_2_2Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR) a atestat pana in prezent 386 de produse traditionale si a respins 193 de dosare, in timp ce alte 42 au fost recunoscute ca produse obtinute dupa retete consacrate, a declarat pentru AGERPRES Viorel Morarescu, director general in MADR.

“Avem aprobate 386 de produse traditionale si 193 respinse, dar mai avem in analiza alte 69 de dosare. Procesul de inregistrare continua, trebuie doar sa existe interes din partea producatorilor, iar noi vom promova aceste produse pentru cresterea increderii consumatorului in produsele de calitate. Toate aceste produse atestate au fost controlate de Ministerul Agriculturii, de Ministerul Sanatatii, de ANSVSA si ANPC din punct de vedere al calitatii si trasabilitatii si nu au fost probleme. Vom face doua-trei controale pe an deoarece ministerul si-a asumat o responsabilitate, si-a pus semnatura, logo, iar daca o autoritate garanteaza acel produs acest lucru inseamna ca produsul este sigur si de calitate”, a precizat Morarescu.

Acesta a subliniat ca producatorii care si-au atestat produsele obtinute traditional au inregistrat vanzari cu 25% mai mari deoarece consumatorii au identificat mult mai usor produsele.

“Producatorii atestati au afirmat ca le-au crescut vanzarile cu 20-25% deoarece consumatorii au identificat mult mai usor produsele, dar si pentru ca MADR garanteaza pentru ele. De aceea noi trebuie sa ne asiguram ca exista o calitate constanta a produselor si nu apar probleme. In general, cei care s-au angajat sa produca astfel de produse sunt si ei, la randul lor, oameni seriosi. Consider ca un produs de calitate trebuie sa il faca si un om de calitate”, a explicat directorul MADR.

In ceea ce priveste produsele alimentare obtinute dupa retete consacrate, Viorel Morarescu apreciaza ca si in aceasta zona “au inceput sa se miste lucrurile”, 42 de astfel de produse primind deja atestarea autoritatii de resort.

“Exista interes si pentru atestarea produselor alimentare obtinute dupa retete consacrate, au inceput sa se miste si aici lucrurile. Sunt deja 42 de astfel de produse atestate, care pot fi cumparate prin marile lanturi de magazine din Romania. Avem 6 produse pe panificatie, 29 de produse din carne si 7 din lapte. Trebuie insa o educare si o informare a consumatorilor pentru ca nu multi stiu ce sunt aceste produse consacrate”, a subliniat reprezentantul Ministerului Agriculturii.

Dupa modificarea si inasprirea regulilor de atestare, numarul produselor traditionale romanesti s-a redus de peste 10 de ori, de la 4.500, la aproape 400 in prezent. La finele lui 2013, Romania era, probabil, in Uniunea Europeana, tara cu cel mai mare numar de produse atestate la nivel national.

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 3
Reclame home 3

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *